Video Începe "Tornada Roşie", înainte de Crăciun. Fenomenul care scoate din buzunarele românilor sute de lei
Români, pregătiţi-vă de Tornada Roşie! Aşa au denumit specialiştii modul în care cheltuim în această perioadă tot bugetul familiei pe cadouri, multe dintre ele inutile. Sociologii cred că facem asta pentru a găsi fericirea după un an de multe ori dificil. Pentru asta însă, mulţi se îndatorează peste puteri şi ajung să regrete alegerile făcute după doar câteva zile.
Când vezi primii colindatori cu ursul în piețe, știi ca se apropie cea mai aglomerata perioada a anului. Zgomotul tobelor este acoperit doar de cel al claxoanelor din trafic.
Goana după cadourile de Crăciun
"Dacă vi se pare că în aceste zile traficul este mai aglomerat ca niciodată, nu sunteți singurii. A început frenezia cumpărăturilor pentru cadourile de Crăciun. Iar în următoarele două săptămâni, toate orașele mari vor arăta ca adevărate furnicare. Aşa că pregătiți-vă pentru mult timp pierdut pe drumuri", transmite Cristi Popovici, reporter Observator.
Iar în această perioadă, pare că toate drumurile duc la mall. Magazinele sunt pline de afişe roşii cu tot felul de reduceri, care îi fac pe oameni să scoată din buzunar și banii pe care nu-i au. Întrebaţi care este bugetul pentru sărbători, unii oameni au răspuns 2.500 de lei, 900 de lei, dar şi "vreo 3.000 de euro".
Când a început "Tornada Roşie"
Tornada cheltuielilor de sfârşit de an a început în Vinerea Neagră, atunci când bugetele multor români s-au subţiat.
"De Black Friday, cel mai mare retailer din România a avut vânzări record, 3 milioane de articole la o valoare de peste 700 de milioane de lei. De Crăciun, se așteaptă ca tendința sa fie tot in creștere, chiar dacă produsele nu mai sunt la reduceri", a precizat Cristi Popovici, reporter Observator.
Suntem victimele consumerismului, spun specialiștii. Adică ne căutăm fericirea în cumparaturi și cheltuim mai mult decât trebuie pe produse de care, de multe ori, nu avem nevoie. Un studiu arată că 79% dintre români vor pune mâncarea şi cadourile în topul achiziţiilor de sărbători.
"Vine de undeva tentaţia asta spre consumerism, din cei 30 de ani de comunism în care nu aveam acces la multe sortimente de cadouri şi acum de multe ori există tentaţia de a cumpăra multe lucruri care nu ne folosesc", spune Codrin Scutaru, sociolog.
Şi atunci ne punem întrebarea, cum facem să nu mai cheltuim atât de mult, dar totuși să oferim o bucurie celor dragi de sărbători. Răspunsul, surprinzător de simplu, l-am găsit în centrul Bucureștiului, la un grup de colindători veniţi din Transilvania: "Să preţuiască mai mult timpul petrecut cu familia decât cadourile şi să stea alături, indiferent de situaţie, să petreacă împreună".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰