Fructele şi legumele mai puţin arătoase, pe rafturile supermaketurilor. Cum va contribui măsura la ieftinirea preţurilor
Fructele şi legumele mai puţin arătoase vor ajunge pe rafturile supermarketurilor. Comisia Europeană propune să nu mai existe standarde de comercializare pentru aceste produse. Asta ne-ar permite să cumpărăm fructe şi legume proaspete la preţuri mai accesibile. Măsura ar contribui şi la reducerea risipei alimentare.
De Redactia Observator la 24.04.2023, 20:50Supermarketurile sunt pline de legume şi fructe strălucitoare şi colorate. Cele deformate, cu pete sau cu dimensiuni "greşite" nu ajung pe rafturi. Oamenii se duc în pieţe special pentru aceste produse.
Catinca, cumpărător: Îl spăl bine, îl curăţ, nu mă deranjează acest defect, pentru că este un defect natural, deci este un măr care n-a fost stropit, n-a fost stimulat. Deci este un produs original românesc. Are parfum, are dulceaţă, are savoare.
Alte persoane ţin la standarde
Comerciant piaţă: La o săptămână normal că se mai înmoaie, sau se mai strică sau se loveşte. Ăsta de mâine fac loc pe undeva şi-l pun la un preţ mai redus.
- CAMERA ASCUNSĂ. Preţuri "româneşti" pentru legume de import. Reacţia unui comerciant când i se cere...
- Românii se apucă de plantat legume și verdețuri, după scumpirile din ultimele luni. "E un pic mai mult de...
- Afacerea cu produse românești care a înflorit în această primăvară: prețurile sunt mici, iar toată lumea are...
Comisarii europeni vor să facă loc şi legumelor sau fructelor din categoria a doua în magazine pentru a evita risipa. În Marea Britanie, de exemplu, acestea sunt la mare căutare acum din cauza inflației și a scumpirilor. Pentru că preţurile sunt mult mai mici.
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Această lămâie are coaja moale şi este pătată, iar această rădăcină de păstârnac este deformată. În mod normal, aceste legume şi fructe nu ar avea loc pe rafturile hypermarketurilor. Totuşi, unele magazine au găsit soluţii pentru a reduce risipa alimentară şi le vând la un preţ redus, chiar cu 50% mai puţin.
Reprezentanţii unui hypermarket spun că aproximativ 83 de tone de legume şi fructe au fost salvate în ultimele 6 luni prin vânzare imediată. O cutie de legume este 4,5 lei, iar una de fructe, 6 lei şi pot cântări până la 2 kilograme. Specialiştii au, însă, reţineri.
În lipsa unor reglementări clare, am putea ajunge să importăm fructe şi legume bolnave sau cu mucegai
Vlad Gheorghe, preşedintele asociaţiei Legume şi Fructe: Era simplu sa spună marfă pentru cum sunt fructele, dulcețuri, marfă pentru gătit. La vinete sau ardeiul de zacuscă. Dar ea vine să acopere, practic, tot în piața românească. Nicio țară nu cred că își va da calitatea extra să vină la export și să rămână categoria I, a II-a și industrializare la țările care o furnizează.
Acum, pentru a intra la raft, fructele şi legumele trebuie să îndeplinească o serie de standarde, cum ar fi dimensiunea, forma şi gramajul. În Europa, o treime dintre legume și fructe sunt aruncate. Acestea ajung la gunoi, de multe ori nu pentru ca s-au stricat, ci pentru ca nu arată bine.