Antena Meniu Search
x

Video CAMERA ASCUNSĂ. Preţuri "româneşti" pentru legume de import. Reacţia unui comerciant când i se cere certificatul de producător

Cumpărăm legume din piaţă, dar nu ştim ce mâncăm. Tarabele sunt pline de produse româneşti doar pe etichetă. Samsarii susţin că au marfă bună, autohtonă, iar banii ceruţi sunt pe măsura etichetelor scrise din pix. Abia acasă, cumpărătorii descoperă că, de fapt, au plătit româneşte pentru legume de import. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 21.04.2023, 20:56

Vezi și

Reporter: Dar aveţi certificat de producător? Tot? Sunteţi...

Comerciant: Nu poţi să vii aici fără acte în regulă!

Reporter: Aţi putea să mi-l arătaţi dacă vi-l cer?

Comerciant: Vreţi să mă duc la maşină? Nu actele alea vă interesează pe dumneavoastră. Vă interesează să mâncaţi o roşie bună. 

Pe acelaşi subiect

O roşie bună sau nu. Asta cumpărătorul descoperă abia acasă. În cea mai mare piaţă din ţară ai senzaţia că toate legumele se produc la noi: roşii, salată, castraveţi, cartofi noi, ceapă verde. În realitate, nu e chiar aşa. Reporterii Observator au mers la Protecţia Consumatorului cu un coş plin cu aşa-zise legume româneşti. 

Reporter: Astea le-am cumpărat azi din piaţă, de la Obor. 

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Nu are mirosul specific de roşii. Castraveciorii, s-ar putea să fie. Despre cartofi, am mari dubii. 

Drumul legumelor din seră sau din câmp până în farfurie

Teoretic nu ar trebui să avem dubii. Drumul legumelor din seră sau din câmp până în farfurie e clar. Micii producători care cultivă pe un petic de pământ, obţin de la primărie atestatul de producător şi carnetul de comerciant. Sunt documentele principale pe care trebuie să le prizinte la piaţă, ca să obţină un loc la tarabă şi să vândă marfa. Aici pot fi verificaţi de inspectorii de control de la ministerul Agriculturii, de ANPC, Poliţia Locală sau de Administraţia Pieţelor. Dar...

Reporter: Le verificaţi la toţi?

Poliţist local: N-am capacitatea nici fizică, nici timpul să verific la toţi. Trebuie să fim o armată. 

În plus, fermierii explică clar: nu producem atâtea roşii cât să umplem pieţele în această perioadă.

Vlad Gheorghe, Asociaţia Legumicultorilor: Producătorii reali români nu cifrează 10 tone recoltate în ultimele două săptămâni şi îmaginaţi-vă la harta României ce înseamnă să risipeşti 10 tone, e infim. Ce vedeţi în pieţe doar eticheta e înşelătoare cu româneşti.

"Nu prea am încredere că ştiu că e o minciună. Nu e nimic românesc", explică o doamnă. 

O confirmă şi autorităţile de control care, la rândul lor, aruncă vina pe primării. 

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Am ajuns până in curtile unde pretindeau ca sunt cultivate repectivele produse si a reiesit clar ca acolo se cultivasere intre timp cateva garaje si rosiile ramasesera numai in certificatul de producator nu si in realitate. 

Cum pot oamenii să îşi dea seama dacă sunt minţiţi sau nu 

Cum pot oamenii să îşi dea seama dacă sunt minţiţi sau nu la tarabe?

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Plimbându-se printre tarabe. Este greu de imaginat că un morcov scos din pământ este ca cel scos din sistemele de cultivare din Olanda sau din Turcia. Plus mâinile pretinşilor producători! Dacă sunt mult prea bine întreţinute, nu prea au muncit pământul. 

Cei care sunt prinşi cu astfel de practici înşelătoare nu riscă mai nimic. Legea prevede amenzi, doar pentru persoane juridice. Aşa că atât reprezentanţii legumicultorilor cât şi autorităţil de control cer modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte acordarea atestatului de producător şi înfiinţarea registrului unic al pieţelor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » CAMERA ASCUNSĂ. Preţuri "româneşti" pentru legume de import. Reacţia unui comerciant când i se cere certificatul de producător