Ieftinire masivă a carburanţilor azi. Cât costă benzina şi motorina pe 30 noiembrie 2022 la staţiile din ţară
Românii întâmpină iarna cu o ieftinire masivă a carburanţilor. Pentru prima dată în aproape două luni, preţul motorinei, cel mai utilizat carburant din România, a coborât sub pragul de 8 lei pe litru. Care e preţul motorinei şi benzinei în toate staţiile din România: lista completă cu costurile din 30 noiembrie 2022 poate fi verificată online pe Monitorul Preţurilor.
De Redactia Observator la 30.11.2022, 14:33În Capitală, de exemplu, astăzi cel mai mic preţ afişat la motorina standard este de 8,41 de lei pe litru, ceea ce înseamnă că odată cu reducerea de 50 de bani ajungeţi să plătiţi la casă 7,91 de lei pentru un litru de motorină. În ceea ce priveşte benzina standard, vedem la pompă un preţ de 7,26 de lei pe litru, iar după compensare ajungem la 6,71 de lei.
Sunt preţurile afişate de liderul pieţei de distribuţie de la noi din ţară, care, în doar o zi a ieftinit benzina şi motorina cu 15 bani pe litru. O mişcare de preţ îndrăzneaţă, la care vor fi nevoiţi să se alinieze şi ceilalţi distribuitori. Vă reamintim, ieftinirile sunt influenţate şi de cotaţia petrolului, care a coborât marţi la aproape cel mai redus nivel din acest an. Ţiţeiul Brent se tranzacţionează azi cu circa 84 de dolari pe baril după ce în luna martie a atins un vârf de 123 de dolari pe baril
În acest context, guvernul italian se pregăteşte să naţionalizeze o rafinărie din Sicilia deţinută de grupul petrolier rus Lukoil şi urmează să ceară Cabinetului de miniştri să ia o decizie cu privire la acest subiect la o reuniune care este programată a avea loc joi. În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie. Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, dă asigurări că România nu riscă un deficit de carburanţi.
Preţul petrolului este în scădere din cauza protestelor din China
- Criză de benzină în Ungaria. Un sfert din staţiile de alimentare se confruntă cu probleme de aprovizionare
- Continuă ieftinirile la pompă. Guvernul ar putea prelungi compensarea preţului la carburanţi până la finalul...
- Compensarea preţului la carburanţi ar putea fi prelungită. Cât costă acum un litru de benzină
Preţul petrolului a coborât la începutul acestei săptămâni cel mai redus nivel din acest an din cauza protestelor din China. Piaţa este îngrijorată de evoluţia cererii de carburant în cel mai mare importator mondial de ţiţei. Situaţia ar putea rămâne volatilă totuşi.
Producătorii din alianța energetică cunoscută sub numele de OPEC+ se vor reuni la Viena, Austria, pe 4 decembrie, pentru a decide cu privire la următoarea fază a politicii de producție. La ultima reuniune din luna octombrie, OPEC+ a decis să îşi reducă ţinta de producţie cu două milioane de barili pe zi.
Întâlnire importantă a alianţei OPEC+ pe 4 decembrie. Scade producţia?
"Sentimentul pesimist se răspândeşte pe piaţa petrolului pe fondul înmulţirii îngrijorărilor cu privire la cererea din China şi al lipsei unui semnal clar din partea producătorilor cu privire la o nouă reducere a producţiei", e de părere Tetsu Emori, director la Emori Fund Management Inc. Potrivit acestuia, dacă OPEC+ nu va cădea de acord asupra unei noi reduceri a cotelor de producţie sau dacă SUA nu vor începe să îşi reumple rezervele strategice, preţul petrolului va continua să scadă.
Însă Jeff Currie, un oficial al băncii Goldman Sachs, a declarat marți că perspectiva pe termen mediu pentru 2023 este "foarte pozitivă" şi a înaintat o prognoză pentru țițeiul Brent de 110 dolari pe baril pentru următorul an. El a recunoscut, totuși, că există "multe incertitudini" în față, relatează CNBC.
Investitorii urmăresc cu atenţie şi planurile statelor occidentale de a impune un plafon de preţ pentru ţiţeiul exportat de Rusia. Diplomaţii din G7 şi Uniunea Europeană discută un plafon de preţ cuprins între 65 şi 70 de dolari per baril, în ideea de a limita veniturile Moscovei pentru finanţarea ofensivei din Ucraina. Însă o reuniune a reprezentanţilor guvernelor din UE, care era programată pentru seara de 25 noiembrie, a fost anulată deoarece ţările UE au opinii diferite cu privire la preţul la care ar trebui plafonat petrolul rusesc.