Impozitarea progresivă, înlocuită. Aleșii vor mai puțini bani de la salariați și mai mulţi de la firme
Liberalii şi social-democraţii continuă să se contrazică pe tema creşterii impozitelor. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu nu mai discută despre o impozitare progresivă a veniturilor românilor, o măsură despre care spune că trebuie analizată cu atenţie, în viitor. Îşi doreşte în schimb colectarea mai multor bani de la firme. Liberalii, în schimb, nu vor să audă de schimbări.
De Redactia Observator la 24.05.2022, 08:20Preşedintele PSD nu renunţă la ideea înlocuirii taxei unice cu impozitul progresiv, însă spune că acest lucru nu poate fi făcut de azi pe mâine.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: "Anul acesta categoric nu vor fi taxe noi şi nu se vor mări taxele fiindcă faci o analiză, în primul rând. Suntem în prag de criză economică".
Liderul social-democrat crede însă că, pentru început, statul ar trebui să colecteze mai mulţi bani de la firme şi mai puţini de la salariaţi: "În România, munca e impozitată mult prea mult, faţă de impozitarea capitalului".
Liberalii nu vor eliminarea taxei unice
- Impozit redus, în funcţie de salariu sau numărul de copii. Câţi bani ar putea economisi românii - surse Observator
- Şedinţă a coaliţiie de guvernare. Liderii partidelor vor discuta despre cota progresivă - surse
- Noi măsuri discutate de Guvern: angajaţii din IT să plătească impozit, iar ANAF să nu mai alerge după cei care...
Săptămâna trecută, PSD ceruse ca modificarea Codului Fiscal şi inclusiv ideea impozitării progresive să fie analizate în coaliţie până la întâi iunie, pentru ca măsurile să poată intra în vigoare de anul viitor. Însă libralii nu vor să audă de eliminara taxei unice.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: "În România, munca e impozitată mult prea mult, faţă de impozitarea capitalului. E normal să avem această discuţie, să găsim linia de echilibru, între impozitarea muncii care e foarte mare în România, şi impozitarea capitalului. În acest moment, clasa medie şi cei cu venituri foarte mici duc tot greul societăţii româneşti. Venim şi echilibrăm totuşi acest lucru, sau nu?".
Schimbarea de discurs a fost remarcată, imediat, de Florin Cîţu, care s-a declarat, de la bun-început, împotriva impozitării progresive şi în favoarea menţinerii cotei unice.
Florin Cîţu, preşedintele Senatului: "L-am văzut pe domnul Marcel Ciolacu, ba că vrea să introducă cota unică, ba că nu vrea, ba că vrea să introducă impozit progresiv, ba că nu vrea. Până nu se ia o decizie, n-are rost să discutăm".
Marcel Ciolacu: "Anul acesta nu se vor modifica taxele. Posibil nici la anul"
Totuşi, la nivelul Executivului, există discuţii pe tema creşterii impozitelor. Însă niciunul nu va fi majorat peste noapte. Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: "Trebuie să găsim un echilibru între impozitarea muncii și a capitalului. Anul acesta nu se vor modifica taxele. Posibil nici la anul. Suntem în prag de criză economică, oameni buni. Nu poți să ții tot deficitul României pe spatele celor care muncesc. Nu putem să-i omorâm pe cei cu venituri mici și să nu avem o clasă de mijloc. Nu poți să nu stimulezi serviciile și să menții o cotă unică aberantă".
Discursul populist a fost de natură să-l determine pe preşedintele Senatului să se dezlănţuie la adresa PSD. Florin Cîţu, preşedintele Senatului: "PNL a eliminat taxe și a digitalizat sistemul fiscal și a adus mai mulți bani la buget. Să introduci noi taxe îți aduce bani la buget pe termen scurt, după aceea îți crește evaziunea fiscală".
Marcel Ciolacu a mai afirmat că, indiferent de ce decizii se vor lua în privinţa taxelor şi impozitelor, PSD nu doreşte să renunţe la scutirile pentru angajaţii din IT.