Antena Meniu Search
x

Video Noi măsuri discutate de Guvern: angajaţii din IT să plătească impozit, iar ANAF să nu mai alerge după cei care vând "doi covrigi şi un suc"

Premierul exclude trecerea la impozitul progresiv. În schimb e nevoie de bani la buget, aşa că angajaţii din agricultură, construcţii şi IT şi-ar putea pierde beneficiile fiscale. O soluţie greşită, spun oamenii de afaceri care cred că mulţi români vor pleca din nou în străinătate, iar măsura ar aduce pierderi şi mai mari. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 20.05.2022, 19:25

Vezi și

Premierul Nicolae Ciucă nu ia în calcul renunţarea la cota unică de impozit, aşa cum şi-ar dori PSD care insistă pentru trecerea la impozitul progresiv. "Nu se discută despre impozitul progresiv. Nu există în momentul de faţă o altă formulă de impozitare, ci există analize şi studii care se derulează în grupul de lucru înfiinţat la nivelul Ministerului Finanţelor. Odată ce vor finaliza aceste măsuri de optimizare fiscală, vom trece să avem etapele de consultare", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României. 

Noi măsuri fiscale discutate de Guvern

"În ce priveşte optimizarea fiscală, nimeni nu înţelege ce anume s-a gândit premierul. Dacă mă întrebaţi pe mine, ca şi consultant fiscal, pentru mine optimizare fiscală înseamnă reducere legală de taxe. Probabil autorităţile s-au gândit la o mai bună acoperire fiscală a tuturor situaţiilor care n-ar putea să fie impozabile. Poate s-au gândit la o mai bună colectare a taxelor", spune Adrian Benţa, analist fiscal. 

Deja ANAF-ul a anunţat controale în toată ţara. "Dacă un hoţ pe stradă fură portofelul unei persoane, un evazionist, când face această faptă penală, fură din buzunarul fiecărui român. Trebuie să direcţionăm controalele acolo unde este marea evaziune fiscală. Parcă ne-am săturat toţi să vedem antifrauda alergând după un comerciant care vinde şi el doi covrigi şi un suc la colţul străzii", crede Lucian Heiuş, preşedinte ANAF. 

Pe acelaşi subiect

De unde se strâng bani la bugetul de stat. Salarii "în pericol"

Un lucru e clar: autorităţile doresc să strângă cât mai mulţi bani la bugetul de stat. Mai ales că România este la coada Uniunii Europene în ceea ce priveşte colectarea taxelor şi impozitelor. Aşa că se ia în calcul inclusiv renunţarea la anumite faciliăţi fiscale. În prezent, angajaţii din IT, construcţii şi agricultură nu plătesc impozit pe venit, lucru care s-ar putea schimba. De altfel, aceasta e una dintre cerinţele PNRR.

"Cel mai păgubit va fi statul. În primul rând vor fi păgubiţi oamenii, însă aceştia vor încerca să-şi găsească soluţii ducându-se să lucreze în construcţii în alte ţări. Dacă câştigurile ar fi de sute de milioane de euro, pierderile ar fi de miliarde de euro. Mai mult ca sigur, în trei ani ar pleca peste 100 de mii de muncitori din România", susţine Cristian Erbaşu, antreprenor contrucţii. "Eliminarea acestor scutiri ar aduce pe termen scurt bani. Dar pe termen mediu, chiar la sfârşitul unui exerciţiu bugetar, se va vedea o scădere a PIB şi un efect negativ asupra economiei. Pierderea la nivelul PIB pentru următorul an ar putea să ajungă în jur de şapte miliarde de euro", estimează Bogdan Florea, reprezentant companie IT. 

Impozit pe locuinţă după valoarea casei

Coaliţia de guvernare ia în calcul şi introducerea impozitului pe locuință exclusiv în funcție de valoarea acesteia și nu de numărul de proprietăți. Pachetul de măsuri urmează să fie anunţat în zilele următoare, având în vedere că o eventuală modificare a Codului Fiscal trebuie făcută cu şase luni înainte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Noi măsuri discutate de Guvern: angajaţii din IT să plătească impozit, iar ANAF să nu mai alerge după cei care vând "doi covrigi şi un suc"