"În starea în care se află acum, nu mai avem nicio speranţă". Codul roșu de caniculă a făcut scum culturile româneşti
Codul roșu de caniculă face scum culturile româneşti. Câmpurile agricole sunt pur şi simplu arse, iar recolta... distrusă. Fermierii nu mai speră nici măcar la jumătate din producţia de anul trecut.
De Redactia Observator la 16.07.2024, 17:55La ora actuală, tutunul trebuia să aibă un 1,60-1,70 metri, dar după cum vedeţi, tutunul nu are mai mult de 30-40 de centimetri. Seceta face prăpăd în culturile agricultorilor din Oltenia. Oamenii privesc descumpăniţi cum s-a ales praful de munca şi investiţia lor.
Codul roșu de caniculă a făcut scum culturile româneşti
"Speranţe, nu cred. În starea în care se află cultura acum, nu mai avem nicio speranţă", a declarat Claudia Barbu- cultivator tutun.
Aceeaşi soartă au şi culturile de porumb sau de floarea soarelui. Anul acesta, agricultorii speră să scoată măcar un sfert din recolta de anii trecuţi.
- Trucul prin care putem reduce temperatura în casă cu 2 grade. Oamenii de ştiinţă au descoperit soluţia
- Codul roşu de caniculă, însoţit de vijelii. Capitala şi 20 de judeţe intră azi sub cod galben de furtuni cu...
- Destinaţii preferate de români, distruse de incendiile de vegetaţie. Patru oameni au murit în Italia, iar alţi 3...
"Anul acesta a fost aşa de nemiloasă vremea cu noi. Încet, încet, orice fermier se descurajează pentru că investeşti bani", a declarat Murgan Adrian- fermier - cultiva porumb.
"E compromisă total. Seceta este foarte, foarte mare, iar producţia va fi, nu ştiu dacă o să iasă 200-300 de kg pe hectar", a susţinut Ciobanu Mariana, referent superior compartimentul agricol.
Schimbăm locaţia şi mergem în judeţul Buzău. Altă parte a ţării, acelaşi peisaj dezolant. Nici pentru animale nu mai există hrană. Pășunile s-au uscat, iar ciobanii vor începe să cumpere nutreț pentru a hrăni turmele de oi.
"Nu mai avem nimic. E jale mare", spune Ion Fasole – cioban.
Singura şansă pe care agricultorii o au să îşi recupereze o parte din investiţie, ar fi despăgubirile de secetă date de stat.
"Noi vom constata cultura afectată şi în funcţie de cultura afectată intocmim un proces verbal de calamitate. Doar statul poate să decidă în acest proces, să li se dea ceva pe calamitate", a declarat Derman Loredana- referent camera agricola.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că fermierii care au suprafețe afectate de secetă ar urma să primească despăgubiri între 200 și 250 euro pentru fiecare hectar.