Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Codul roşu de caniculă, însoţit de vijelii. Capitala şi 20 de judeţe intră azi sub cod galben de furtuni cu grindină

Vremea în România. Valul de căldură aduce în România temperaturi record și fenomene meteo periculoase. Marți, cea mai mare parte a țării se află sub cod roșu de caniculă, cu temperaturi maxime între 37 și 42 de grade Celsius. În a doua parte a săptămânii valul de căldură va slăbi în intensitate. Tot marţi, 16 iulie, ANM a emic un cod galben de instabilitate atmosferică, valabil în Bucureşti şi 20 de judeţe din România.

de Redactia Observator

la 16.07.2024 , 10:21

Potrivit meteorologilor ANM, marţi, 16 iulie, între orele 12 şi 21, în mai multe judeţe din ţară se manifestă instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în zona continentală a Dobrogei, în sudul Moldovei, în cea mai mare parte a Munteniei, în Maramureș, nordul Crișanei, în nord-vestul Transilvaniei și în nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp

Cod galben de instabilitate atmosferică

Articolul continuă după reclamă

Marți, între orele 12 - 21, în zona continentală a Dobrogei, în sudul Moldovei, în cea mai mare parte a Munteniei, în Maramureș, nordul Crișanei, în nord-vestul Transilvaniei și în nordul Carpaților

Pe acelaşi subiect

Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

METEO. Cod roşu de caniculă în mare parte a țării

Un cod portocaliu anunță, tot pentru marți, că în Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cea mai mare parte a țării rămâne însă sub codul roșu de căldură. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Cod roșu de căldură în mare parte a țării

Vremea în România. Valul de căldură va persista

Miercuri, în Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, conform unui alt cod portocaliu, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale, relatează Mediafax.

În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei va fi cod roșu. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22...24 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

În a doua parte a săptămânii valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, cu precădere în jumătatea sudică a țării.

Prognoza meteo pentru Capitală

Valul intens de căldură se menține în Capitală, iar disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat.

Marți, valul de căldură va fi în continuare intens. Temperatura maximă se va situa în jurul a 41 de grade, iar cea minimă va fi de 21...23 de grade. Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, cu indice temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi senin în prima parte a zilei, însă după-amiaza și seara, vor fi înnorări temporar accentuate, intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 50...60 km/h), grindină, averse și descărcări electrice.

Miercuri, valul intens de căldură se va menține, disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul a 41 de grade, iar cea minimă va fi de 24...25 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Vremea » Codul roşu de caniculă, însoţit de vijelii. Capitala şi 20 de judeţe intră azi sub cod galben de furtuni cu grindină