Investiţia de 9.000 de euro făcută de tot mai mulţi români. Cu ajutorul ei, pot deveni adevăraţi antreprenori: "Nu e un efort mare"
Tehnologia a ajuns şi în grădini. În serele smart plantele cresc singure pentru că primesc lumină şi apă la comandă, exact atunci când au nevoie. Aşa se face că tot mai mulţi români investesc în dispozitive şi aparate care-i ajută să devină grădinari desăvârşiţi.
De Alin Stan la 16.03.2024, 19:24În serele inteligente fructele, legumele şi florile cresc singure.
Elvin Albu, administrator firmă sere: Grădinaritul poate să devină o plăcere, nu trebuie să fie un efort foarte mare şi pentru asta avem multe accesorii care ne pot ajuta. Captează pe baza unor senzori care află umiditatea din sol şi comandă cât să picure dintr-un vas cu apă de ploaie. Senzorii transmit şi planta primeşte câtă apă are nevoie pentru a se dezvolta aşa cum ne dorim.
Serele costă în jur de 9.000 de euro
Serele au geamuri care se închid şi se deschid automat pentru a păstra temperatura ideală. Costă în jur de 9.000 de euro.
- Postul Paştelui, mai scump faţă de anul trecut. Cât costă o salată verde, o legătură de ceapă, sau un...
- Dorinţa lui Dumitru, un român care are o afacere cu roşii bio, după ce "toate s-au scumpit şi sunt duble la preţ"
- Când apar legumele româneşti pentru salata de primăvară. Castraveţii vor fi gata de cules curând, roşiile...
Elvin Albu, administrator firmă sere: Avem în aceste deschizătoare automate un cilindru care are un lichid şi acţionează în baza temperaturii. Se dilată când este cald, peste 15 grade, începe să funcţioneze şi deschide braţul ferestrei. Dacă ajunge la 15 grade, fereastra este închisă complet.
Românii aleg şi ghivece smart
Cine nu are loc pentru o seră, poate opta pentru un ghiveci smart. Dispozitivele reproduc condiţiile naturale cu 16 ore de lumină şi 8 ore de odihnă. Preţul unui astfel de gadget porneşte de la 400 de lei.
Soare Adrian Mirel, reprezentant magazin de profil: Are un sistem pe bază de apă. În aceste orificii avem plantele. Acest dispozitiv ştie exact ce cantitate să ofere seminţelor. Ea funcţionează pe bază de sursă electrică. Sunt la foarte mare căutare în ultima perioadă. Oamenii caută să fie cât mai moderni.
Ghivecele au o aplicaţie care funcţionează pe telefoanele Android şi iOS si care permit îngrijirea plantelor de la distanţă. Grădinarul de ocazie primeşte o notificare atunci când florile au nevoie de apă.
Gadget-urile care fac din grădinărit o joacă
Au apărut şi alte gadget-uri care fac din grădinărit o joacă. Robotul care tunde gazonul, de exemplu.
Zaharia Victorin, administrator firmă: Sistemul pe care îl foloseşte robotul este ghidare prin semnal de la sateliţi. Cel mai mic pentru 1.000 de metri, poate tunde în jur de 300 m pătraţi pe oră cu autonomie de o oră şi 20 min şi încărcarea o oră şi jumătate.
Robotul poate fi pus la muncă chiar şi atunci când suntem în vacanţă, pentru că poate fi controlat cu telefonul mobil. Ajutorul vine însă cu un preţ, în jur de 10.000 de lei costă un astfel de aparat.