Antena Meniu Search
x

Video Dorinţa lui Dumitru, un român care are o afacere cu roşii bio, după ce "toate s-au scumpit şi sunt duble la preţ"

Fermierii români care au plantat legume în spaţii protejate primesc în aceste zile "încurajarea" financiară din partea statului - de exemplu, banii primiţi prin Programul Tomata. Sprijinul care ar trebui să compenseze pierderile aduse de conflictul din Ucraina sunt mană cerească, spun producătorii. Iar bucuria lor este şi bucuria noastră, mai ales că primele roşii româneşti ar putea ajunge pe mesele noastre chiar de Paşte

de Angela Bertea

la 14.03.2024, 08:46

Vezi și

Claudia şi soţul său cultivă usturoi de trei ani. Deşi nu este o plantă pretenţioasă, un hectar de usturoi "înghite" anual până la 15.000 de lei. Aşa că ajutorul de la stat este mai mult decât binevenit. 

Ajutor în bani pentru producătorii locali

  • Reporter: Practic, cum vă ajută aceşti bănuţi?
  • Luminița Salitră, producător de usturoi: Pentru tratamente avem nevoie, pentru a cultiva şi sămânţa trebuie să fie bună ca să facem o producţie bună.

Ajutor de la stat primesc şi producătorii de roşii. Printre ei şi Dumitru Florea, cultivator de tomate bio. Roşiile crescute în solariile lui ajung în magazinele locale şi în supermarketuri. 

Pe acelaşi subiect

"Pentru ca planta să se dezvolte, este nevoie de căldură, iar în aceste zile friguroase pentru acest solar de aproape 5 ari costul cu încălzirea se ridică la aproximativ 100 de lei zilnic. Aici vorbim despre costurile cu masă lemnoasă şi energie electrică", transmite Angela Bertea, reporter Observator.

"Toate s-au scumpit, sunt dublate la preţ"

"Toate s-au scumpit şi toate sunt dublate la preţ. Orice sprijin ar veni din partea statului este binevenit. Totul se reinvesteşte", spune Dumitru Florea, producător de roșii.

Prima cultură de roşii româneşti ar trebui să ajungă pe mesele noastre la final de mai. "Pot accesa persoanele fizice care deţin carnete de comercializare pe culturile menţionate. Şi persoane fizice, PFA-uri, SRL-uri", a declarat Claudia Elena Gogu, directorul Direcției Agricole Suceava.

Când primesc românii banii de la stat

Ajutorul de stat pentru cultivatorii locali de usturoi sau de roşii vine însă în două tranşe. Jumătate în primăvară, iar restul de 1.500 de euro în vară. Producătorii care vor să acceseze mai devreme banii din Programul Tomata trebuie să depună cererile până la jumătatea lunii aprilie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Dorinţa lui Dumitru, un român care are o afacere cu roşii bio, după ce "toate s-au scumpit şi sunt duble la preţ"