Leguma care se vinde mai scump decât carnea. Cât a ajuns să coste un kg şi ce beneficiu major are planta
Urzicile, verdeţurile vedetă ale acestei perioade, au ajuns să fie şi cele mai scumpe trufandale. Preţul lor îl depăşeşte chiar pe cel al cărnii de vită. Un kilogram de urzici se vinde în pieţe cu 40 de lei. Însă, de poftă, clienţii cumpără. Iar cine nu prepară acasă urzicile, le poate mânca la restaurant.
De Mădălina Chiţac la 25.02.2023, 21:31În pieţe "au răsărit" urzicile. Dar preţul e deocamdată unul înţepător. 40 de lei kilogramul. "Este exagerat, în contextul în care anul trecut, cât erau? Cred că undeva la 25-30 de lei. Deci preţurile cresc de la zi la zi. Dacă vorbim de carnea de pui, sunt mai scumpe", spune un român.
Urzicile, mai scumpe decât carnea
Şi nu doar dacă vorbim de carnea de pui, ci şi de cea de porc sau de vită. În aceeaşi piaţă unde am găsit urzici la 40 de lei kilogramul, carnea de porc se vinde cu 24 de lei pe kilogram iar cea de vită cu 38 de lei. "(n.r. Preţul) e mare. Dacă iubim, putem să cumpărăm", mărturiseşte un client.
"Sunt pline de vitamine liposolubile, adică vitamină K, E, A. Hidratează foarte bine, având multe minerale în compoziţia lor", a explicat Lygia Alexandrescu, nutriţionist. O sută de grame de urzici conţin doar 66 de calorii.
- Leguma vândută mai scump decât carnea, bucuria fermierilor care şi-au salvat o parte din recoltele afectate de...
- "Am clienţi din toată lumea. Şi în China, şi în Austria dau". Afacerea lui Dumitru merge ca pe roate, cu un...
- După 10 ani de Italia, Alex s-a întors în România și și-a deschis propria afacere: "Sunt un norocos și fac...
Ce beneficii au urzicile pentru sănătate
"Din punct de vedere caloric sunt foarte slabe caloric. Înnoiesc sângele. După iarnă, avem nevoie de clorofilă, de hemoglobină, de fier mult. Şi atunci combat anemia. Tot ce înseamnă suc de urzică, sote-uri de urzică, ciorbele care conţin urzici", adaugă Lygia Alexandrescu, nutriţionist.
Reţete cu urzici. Cât costă o porţie, la restaurant
"După ce le-am curăţat foarte bine şi au stat câteva ore în apă, le vom opări în apa deja infuzată cu leuştean uscat, cu cimbrişor, usturoi proaspăt curăţat", arată Mircea Mădălin, chef restaurant.
Restaurantele cu pretenţii au inclus în meniuri urzicile. O mâncare ca la bunica, dar reinterpretată. "După ce le-am opărit şi le-am pus într-un şoc termic, ca să-şi păstreze culoarea şi fermitatea, le-am procesat. Le voi turna într-un sifon", continuă Mircea Mădălin, chef restaurant. "Avem un ou poşat şi gătit în baie de ulei, dat prin pesmet panko destul de crocant, peste care o să punem spuma de urzici. Voi sparge oul. Ia uite. Wow. Senzaţional. Dedesubt avem mămaliga cu brânză. O reţetă de urzici reinterpretată", arată el.
Un astfel de preparat se vinde în restaurante cu 35 de lei porţia. Mai ieftin ieşiţi dacă vă preparaţi acasă urzicile. Iar reţete sunt oriunde pe net. Pe reţelele de socializare oamenii se întrec în astfel de preparate.