Video Leguma vândută mai scump decât carnea, bucuria fermierilor care şi-au salvat o parte din recoltele afectate de zăpezi: "E trufanda"
Fie iarnă, fie vară, în serele din Matca, în Galaţi se munceşte fără oprire. Acum, în prag de primăvară, agricultorii pregătesc răsadurile. Iarna aceasta, cel mai mare bazin legumicol din ţară a fost afectat de căderile masive de zăpadă. În timp ce unii fermieri au reuşit să-şi salveze recolta şi îşi fac deja calculele, alţii şi-au pierdut toată agoniseala.
Legumicultor: Cât durează să puneţi în răsaduri 4000 de fire?
Reporter: Aproximativ o zi. Două persoane.
E o muncă de chinez pe care fiecare legumicultor din Matca o face în februarie pentru a fi primii în pieţe cu roşii, castraveţi, ardei graşi sau vinete. Legumele, care încă se află în răsaduri, vor fi plantate în sere. Terenul a fost deja pregătit, iar firele vor ajunge în pământ în câteva zile.
Costel, legumicultor: Se ia planta din ghiveci, se scoate, se ia şi se pune în sol cu rădăcini, frumos. Se pune în pământ..dai un pic de pământ, adică gropa e făcută, dai un pic de pământ şi după aia urmează legatul.
Costel: Castraveţii chiar primii, primii. Din sezon, din extrasezon. Dacă avem căldură, bineînţeles, în seră. Fără căldura, nu.
Tot acum se plantează şi fasolea păstăi, o legumă mai scumpă decât carnea. Anul trecut, un kilogram de păstăi la început de sezon costa în jur de 30 de lei.
Costel: E trufanda şi costul este foarte mare de producţie.
Reporter: Anul trecut cât era kilogramul?
Costel: Anul trecut a fost undeva până în 30 de lei. 28 de lei kilogramul. Dar sperăm să fie şi anul ăsta tot la fel.
Costel e printre fermierii norocoşi: solarul lui nu a fost afectat de zăpadă
În Matca, aproape jumătate dintre sere au fost distruse de zăpadă, iar legumicultorii afectaţi nu au mai putut repara nimic în timp util.
Gheorghe Chicoș legumicultor: Nu există personal de muncă. Aşa-zişii meseriaşi care se ocupă de repararea solariilor. Numai să-l dărâm mi-a luat câteva zile, cinci zile.
Păstăile vor fi gata de cules la finalul lunii martie, iar în luna mai ne vom putea bucura şi de primele roșii de Matca pe tarabe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰