Antena Meniu Search
x

Video "Am clienţi din toată lumea. Şi în China, şi în Austria dau". Afacerea lui Dumitru merge ca pe roate, cu un produs tradiţional românesc

Telemeaua românească sau brânza de burduf n-au reuşit să-şi facă loc în topul brânzeturilor fine ale lumii. Deşi putem sta fără ruşine alături de Parmezan, Gorgonzola sau Burrata, nu reuşim să ne facem cunoscuţi pe piaţa internaţională, deşi calitatea şi gustul ne recomandă. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 24.02.2023, 21:21

Vezi și

În restaurantul din imagini, aflat în Capitală, unul din cele mai cerute preparate este platoul cu brânzeturi. "Cele mai căutate sunt brânzeturile italieneşti, cele franţuzeşti. Cele din Elveţia, la fel, sunt foarte căutate. Clienţii sunt mai interesaţi de specialităţile oferite de celelalte ţări", spune Petre Ivan, proprietar restaurant.

De ce nu e brânza românească delicatesă

Brânza noastră nu-şi găseşte locul printre delicatese. Şi nici străinii nu digeră prea bine brânzeturile româneşti, deşi calitatea şi gustul ne recomandă. Astfel că n-am reuşit să intrăm în topul celor mai bune 50 de brânzeturi din lume cu niciun produs. Clasamentul realizat de Atlasul Mondial al Bucătăriei Tradiționale este ocupat, în mare parte, de Italia, cu celebrele sortimente Parmezan, Gorgonzola și Burrata. Pe lângă italieni, şi-au făcut loc şi francezii, elvețienii sau olandezii. 

Deşi suntem "popor de oieri", nu ştim să ne vindem: nici telemeaua de Sibiu ori de Ibăneşti sau brânza de burduf n-au ajuns pe listă. "Avem o brânză de burduf făcută anul trecut la munte. Care e secretul gustului? Zona, iarba. Şi pe urmă cheagul. La munte se încheagă laptele doar cu cheag natural", arată un producător. "Suntem sută la sută siguri că nicăieri în lume nu se face", susţine Livia Voinica, producător brânză.

Pe acelaşi subiect

Afacerea unui român: "Am clienţi din toate ţările, din toată lumea"

"Domnii care au făcut topul acela n-au gustat din brânzeturile noastre. sincer să fiu. Am clienţi din toate ţările, din toată lumea. Şi în China, şi în Austria dau brânză. Şi în Spania, Italia. Spun că telemeaua noastră de Sibiu e cea mai bună, cea mai gustoasă", spune Dumitru Ionuţ Onica, producător brânzeturi.

Ce folos, dacă nu e suficient de bine promovată. "Rezultatele astea sunt urmarea neglijenţei responsabililor din acest domeniu de activitate. Avem multe tipuri de telemea care sunt deosebite şi care pot concura cu orice tip de brânzeturi din orice fel de ţară", declară Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară.

"Nu se găsesc brânzeturile româneşti. Eu când am călătorit nu am văzut specialităţi în magazine, cum am văzut din orice altă ţară", spune un român. Fermierii români cu greu reuşesc să-şi ducă marfa în afara ţării. În schimb, pe rafturile de la noi găsim tot mai multe produse din import. 

Topul celor mai bune brânzeturi din lume

  • 1. Parmezan (Italia)
  • 2. Gorgonzola (Italia)
  • 3. Burrata (Italia)
  • 4. Grana Padano (Italia)
  • 5. Oaxaca Cheese (Spania)
  • 6. Stracchino di Crescenza (Italia)
  • 7. Mozzarella (Italia)
  • 8. Queijo Serra da Estrela (Portugalia)
  • 9. Pecorino Sardo (Italia)
  • 10. Pecorino Toscano (Italia)

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » "Am clienţi din toată lumea. Şi în China, şi în Austria dau". Afacerea lui Dumitru merge ca pe roate, cu un produs tradiţional românesc