Locul din Bucureşti unde "curg râuri de ciocolată". Desertul delicios se scumpeşte fără frână de sărbători
Ne place ciocolata, iar pralinele de lux şi mai mult. Ciocolatierii din toată lumea anunţă creşterea preţurilor pentru perioadă sărbătorilor. La târgul de ciocolată deschis azi în Capitală, cele mai căutate sortimente au fost ciocolata vegană, de post şi fără zahăr, dar şi statuetele spectaculoase pentru Moş Crăciun.
De Mădălina Iacob la 17.11.2023, 20:14- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Praf de morcov, pudră de sfleclă, cătină sau yuzu. Sunt praline speciale de la târgul de ciocolată din Bucureşti. Carmela e ciocolatierul care a obţinut locul întâi pentru bună pralină din lume. "O pralină cu cătină, un ganaj foarte cu multe condimente, turtă dulce, scorţişoară, anason, vanilie, şofran şi un crocant la bază", arată Carmela Dragomir, ciocolatier. Costă 120 de lei cutia. La fel de premiată este şi această perlă din ciocolată fără zahăr.
Ciocolată mai scumpă de sărbători
"O pralină perlos. Această pralină a fost premiată în cadrul concursurului Black Sea Festival, un eveniment dedicat sustenabilităţii. Te rog să şi guşti, e o combinaţie foarte fresh, infuzie de lămâie cu suc de lămâie, avem un ingredient auxiliar, această spirulină cruchy. Nu se simte că nu are zahăr! Tocmai asta ne dorim, o experienţă pentru clienţi cât mai apropiată cu cea normală, cu zahăr, şi mai sănătoasă", spune Vlad Niculescu, ciocolatier.
Ciocolatierii anunţă însă preţuri din ce în ce mai mari după ce materia primă a ajuns la sume record în ultimul an: 3.800 de dolari pe tonă la bursă, cel mai mare cost din ultimii 44 de ani. Dar consumul creşte de la an la an. Specialiştii estimează că până în anul 2028 vom cosuma 3 kilograme de ciocolată de persoană. Acum am stagnat la 2,7 kilograme.
- Prăjitura cu ciocolată şi mămăligă sau tortul cu dulceaţă de ardei iute. Noua generaţie de bucătari,...
- Trei "alimente-minune" care ar putea fi remediul perfect pentru inimă. Se găsesc în aproape orice locuinţă
- Alimentul care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de secol. Un kilogram va fi 10 euro
"Ne place ciocolata şi asta se vede şi în datele comercianţilor. Vânzările pentru sortimentele de lux au crescut în anul 2023 cu pana la 10 la sută, iar cele mai populare colecţii sunt acum cele pentru Crăciun. O cutie cu praline care are gust de caramel cu scorţişoară, bundinca de orez si ciocolata caldă cu bezea costă 65 de lei. Iar un brăduţ de ciocolată, care e umplut cu drajeuri pentru Crăciun, e 200 de lei", arată Mădălina Iacob, reporter Observator.
Sortimentele fără zahăr, fără lactoză sau gluten sunt cele mai cumpărate de familiile cu copii. "Am ciocolată de casă care e cu fistic, un desert care e cuba libre, mousse de ciocolată şi goji fruct de pădure, after eight, o variantă de Snikers cu inserţie de ciocolată, am un tiramisu clasic în varianta fără zahăr şi fără gluten. Se cere, sunt familii cu copii care îşi doresc dulciuri cu mai puţin zahăr, oameni cu probleme. Sunt cei care sunt atenţi la dietă şi sunt cei care la final sunt health conscious", spune Ştefan Niţă, ciocolatier.
"La invitaţia producătorului nostru din Paris, am fost la laboratorul lor de creaţie. M-am jucat cu ingredientele puţin, le-am combinat între ele şi după încercat am ajuns la produsul final, la o ciocolată care îmi poartă numele, un proiect unic în Europa de Est. Prima oară simţim notele lemnoase, notele de tutun şi de tabac", arată Marinel Bejan, ciocolatier.
Târgul de la Palatul Ghica este deschis până duminică seara în Bucureşti. Intrarea costă 10 lei pentru adulţi.