Lovitură pentru persoanele care vând sau cumpără locuințe. Ce se va întâmpla în cazul celor de peste 90.000 de euro
Se schimbă iar regulile pe piaţa imobiliară. Cei care cumpără sau vând locuinţe ar urma să plătească taxe şi impozite mai mari de anul viitor. E varianta la care se gândeşte coaliţia de guvernare pentru a strânge mai mulţi bani la bugetul de stat. Analiștii spun însă ca măsurile îi vor face pe români să bată în retragere atunci când vine vorba de achiziţia de locuinţe.
De Mădălina Chiţac la 28.06.2022, 20:34Modificarea Codului fiscal aduce noi reguli pe piaţa imobiliară.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: De la 1 ianuarie 2022, s-a decis aplicarea unui TVA de 5% pentru locuinţele care valorează până în 700.000 de lei. Acum, autorităţile vor să schimbe din nou regulile şi să micşoreze acest plafon până la 450.000 de lei. Aşa că, din 2023, este foarte posibil ca pentru locuinţele care valorează mai mult de 450.000 de lei să plătim un TVA de 19%.
Daniel Tudor, antreprenor în imobiliare: În acest moment, el ar plăti, la 100.000 de euro, 5.000 de euro TVA. În eventualitatea în care se schimbă înapoi acest plafon, la 450.000 de lei, acest client va trebui să plătească 119.000 de euro, adică 14.000 de euro suplimentar. În condiţiile în care, în mai toate precontractele, preţul este prevăzut ca fiind preţul net plus TVA, TVA-ul în vigoare la data semnării contractului final.
Scutirea de impozit acordată persoanelor fizice la vânzarea de proprietăți imobiliare ar urma să fie şi ea eliminată și se va reveni la sistemul utilizat până în anul 2017.
- A semnat antecontract pentru un apartament de 60.000 de euro, iar înainte să plătească a fost reziliat. Câți...
- Scad preţurile locuinţelor. Cele mai ieftine şi cele mai scumpe zone din Bucureşti: costul pe metru pătrat
- Cartierul în care apartamentele costă 40.000 de euro, dar nu există școli. Părinții își irosesc viața pe...
Adrian Benţa, analist fiscal: Dacă am dobândit proprietatea mai devreme de un an şi o revând, atunci voi plăti un impozit de 3%, pentru că este clar că este un scop speculativ. Sau, dacă am o proprietate deţinută pe mai mult de doi ani, impozitul va fi 1%.
Adică din nou mai mulţi bani scoşi de proprietarii de locuinţe.
Cei din domeniul imobiliar deja critică măsurile
Daniel Crainic, specialist imobiliare: Din nou asistăm la o schimbare a regulilor în timpu jocului, ceea ce denotă instabilitate, lipsă de predictibilitate, lucruri care fac foarte rău economiei. Este o lovitură pentru piaţă o asemenea măsură.
Eduard Uzunov, proprietar agenţie imobiliară: Toate aceste măsuri care vin să dea în cap pieţei imobiliare cred că nu sunt foarte benefice. Sunt nişte măsuri care vor să atragă bani la bugetul de stat, dar faţă de populaţie nu sunt binevenite.
Calculele guvernanţilor s-ar putea să dea însă cu minus
Românii se gândesc oricum de mai multe ori înainte să facă o achiziţie în această perioadă.
Adrian Benţa, analist fiscal: Cât de mulţi bani se vor strânge, aici e foarte discutabil. Dacă va veni o criză economică, aşa cum ne aşteptăm peste câteva luni, una dureroasă, istorică, probabil nu se vor strânge acei bani, întrucât se vor reduce tranzacţiile de vânzare.
Lista de măsuri din domeniul imobiliar încă nu a fost bătută în cuie. Prevederile finale ar urma să fie anunţate şi adoptate în perioada următoare.