Noile branduri preferate de români în supermarket. Mărcile proprii costă și cu 50% mai puțin decât produsele consacrate
În lupta cu inflaţia, tot mai mulţi români caută alimente ieftine. Aşa că se orientează spre mărcile dezvoltate de retaileri, adică acele produse marcă proprie care ajung să aibă preţuri şi la jumătate faţă de brandurile consacrate.
De Clara Mihociu la 19.06.2023, 21:09branduri ieftine - noua. putem da un titlu gen noile branduri preferat de romani in supermarket, costa cu bla bla mai putin
În lupta cu inflaţia, tot mai mulţi români caută alimente ieftine. Aşa că se orientează spre mărcile dezvoltate de retaileri, adică acele produse marcă proprie care ajung să aibă preţuri şi la jumătate faţă de brandurile consacrate. În urma scumpirilor din ultima vreme, preţul a devenit criteriul principal folosit de mulţi români la cumpărături. Aşa se face că produsele marcă proprie ale supermarketurilor sunt tot mai căutate.
Dragos Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară: "Ţinând cont că putera de cumpărare în România e din ce în ce mai mică, este evident că oamenii se îndreaptă către aceste produse şi către promoţii."
Mărcile proprii, tot mai căutate de români
Mărcile private ale retailerilor au ajuns să deţină 27% din piaţa de bunuri de larg consum. Iar vânzările de astfel de produse au crescut cu 18% în primele trei luni din 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Mădălina Chițac, reporter Observator: "Diferenţele de preţ între produsele de brand şi cele marcă proprie pot ajunge şi până la 50%. Avem aici două sortimente de făină. Aceasta e marcă proprie şi aceasta pe care îl ştim. Preţul pentru acest kilogram de făină marcă proprie e de 3,5 lei, în timp ce cealaltă e 5,5 lei."
"Chiar mă uit după ele şi sunt mult mai convenabile. Marca proprie în magazin e mai ieftină."
"Eu am mai cumpărat, mi se par destul de ok. Atunci când apelezi la ele, găseşti ceva mai ieftin decât celelalte."
Cum cererea e mai mare, oferta trebuie să fie una pe măsură. Aşa că retailerii au început să investească în produse marcă proprie.
Valer Hancaș, director de comunicare retailer: "Am crescut numărul produselor marcă proprie. În special cu cele produse şi generate în România. Marca proprie este prezentă în 99% sau poate chiar sută la sută din categoriile de mărfuri existente."
Cum se explică preţul mai mic?
Valer Hancaș, director de comunicare retailer: "Costul operaţional, logistic şi de transport este foarte bine optimizat. Raportul calitate preţ excepţional. Acestea având garanţia vânzătorului pentru calitatea acestora. Preţul nu e unul care să suporte alte tipuri de costuri, cum ar fi branding, marketing şi aşa mai departe."
Specialiştii din industria alimentară ne spun însă să fim atenţi atunci când cumpărăm produse marcă proprie.
Dragoș Frumosu: "Poate să fie şi o calitate îndoielnică. Nu neapărat că e dăunătoare, dar de o calitate mai slabă. Dacă discutăm de mezeluri, pot să am mai multă slănină decât carne, dacă discutăm de ulei poate să nu fie dublu rafinat, să fie numai o dată rafinat."
"Caut ceva mai de calitate şi mi se par mai de calitate celelalte. Astea marcă proprie nu mi se par calitative."
Totuşi, mărcile private vor fi în continuare căutate de români, cât timp există inflaţie mare. Mai ales că, în ultimul an, alimentele de bază s-au scumpit, în medie, cu 18%. Dar există şi produse unde creşterea e de peste 60%.