Antena Meniu Search
x

Video Inflația îi sărăcește pe români. Ce truc folosesc comercianții pentru a ascunde creșterea prețurilor: "E foarte greu să ne dăm seama"

Preţurile continuă să crească accelerat. Inflaţia rămâne cu două cifre, aşa că puterea de cumpărare scade zi de zi. Mai ales că salariul mediu a crescut luna trecută doar cu 10 lei

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 13.06.2023, 20:37

Vezi și

Inflaţia a scăzut la 10,6%, însă produsele de bază sunt de câteva ori mai scumpe. 

Mădălina Chițac, reporter Observator: Aşa cum era de aşteptat, alimentele sunt cele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu peste 18 procente. Iar dintre alimente, pe primul loc în topul scumpirilor se află zahărul. Preţul acestuia a crescut cu aproape 60 de procente. De asemenea, untul şi ouăle s-au scumpit cu peste 30 de procente. Plătim mai mult şi pentru fructe sau brânză, unde preţurile au crescut cu 29%. Iar pâinea şi carnea s-au scumpit cu 15 procente. 

Românii sunt nevoiţi să cumpere tot mai puţin, din cauza inflației

Iulia Ion, comerciant: Marfa s-a scumpit foarte mult. Salariile sunt aceleaşi. 

Pe acelaşi subiect

Andreea Voinea, comerciant: Sunt scumpiri peste tot. Automat şi noi a trebuit să scumpim. Şi pâinea şi brânza. 

Comercianţii "ascund" inflaţia prin scăderea gramajului la unele produse. 

Dragoș Frumos, sindicat industria alimentară: Am putea începe cu pâinea. Chiar dacă preţul a rămas acelaşi, scade puţin gramajul. Un 10 grame. Se observă lucrul ăsta şi la produse lactate, la litrul de lapte, la sticluţa de kefir, iaurt. Dacă citim cu atenţie gramajul, dar este foarte greu să ne dăm seama. 

Şi vacanţa de vară va fi mai scumpă anul acesta

Preţurile din restaurante sunt mai mari cu 16%, tarifele de cazare cu 15%, iar biletele de avion sunt mai scumpe ca înainte de pandemie, 

Mădălina Chițac, reporter Observator: Numărul de pasageri a crescut cu 60% în primul trimestru al acestui an, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2022. Iar dacă cererea este mai mare, automat şi biletele de avion sunt mai scumpe. Faţă de anul trecut, vorbim de creşteri de preţuri de 46 de procente. 

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România: Ieftiniri nu se vor întâmpla. Vom avea inflaţie mai mică. Dar ce înseamnă? Faptul că preţurile cresc mai încet. Ca să avem scădere de preţuri ar trebui ca cifra inflaţiei să fie negativă.

Pe final de an, inflaţia va coborî spre 7%. 

Inflaţia - 10,6% 

Alimente - 18%

Zahăr - 59%

Unt - 32%

Ouă - 30%

Legume - 29%

Brânză - 29%

Pâine - 16%

Carne - 15%

Restaurante - 16%

Cazare - 15%

Bilete avion - 46%

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Inflația îi sărăcește pe români. Ce truc folosesc comercianții pentru a ascunde creșterea prețurilor: "E foarte greu să ne dăm seama"