Noul beneficiu extra-salarial în România: acţiuni la companie. "Eşti parte din poveste"
O practică născută în Sillicon Valley a ajuns şi la noi. În lupta pentru talente, pe o piaţă a muncii extrem de volatilă, companiile caută noi metode ca să îşi păstreze angajaţii şi să îi menţină motivaţi şi loiali. Aşa că le oferă posibilitatea de a deveni acţionari. Noul trend duce la un alt nivel beneficiile extra-salariale.
De Ioana Matei la 14.01.2022, 21:05Bogdan lucrează de patru ani în cea mai mare companie românească ce produce roboţi software. O dată cu oferta salarială, a primit şansa la care visează orice angajat - să deţină o mică parte din companie. "Primeşti un pachet de acţiuni care se vestează pe parcursul a patru ani de zile. Asta înseamnă că nu primeşte acţiunile deodată. După primul an primeşti 25 la sută şi tot aşa", povesteşte Bogdan Rîpă, VP of Product.
Pachetul de acţiuni creşte şi în funcţie de performanţă
"Angajatul să aibă posibilitatea fie să îl reţină, fie să îl vândă total sau parţial, evident, crescându-şi veniturile", spune Andreea Picu, director of HR Operations. Numărul de acţiuni este proporţional cu salariul şi cu rolul angajatului în companie. Pachetul de acţiuni creşte şi în funcţie de performanţă. Pe o piaţă a muncii extrem de volatilă, acest tip de compensare poate fi cheia către fidelizare a salariaţilor valoroşi. "O modalitate excelentă, o dată, de a atrage talent şi de a menţine apetitul, motivaţia şi de a avea un numitor comun în ceea ce priveşte toţi angajaţii", crede Andreea Picu.
"Eşti parte din poveste. Cu cât facem o treabă mai bună, cu atât contribuim mai mult la succesul companiei şi cu atât valoarea companiei creşte", spune Bogdan Ripa. Unele companii oferă acest tip de beneficii doar echipei de management. "Nu toate companiile din România sunt pregătite să facă acest pas. Merită să investighezi şi să îţi alegi din toate instrumentele pe care le ai disponibile", recomandă Codruţ Nicolau, director platformă beneficii.
- 2022 aduce creșteri de salarii, pensii și alocații, însă banii în plus vor fi înghiţiţi de scumpiri. ”Vom...
- 2 din 10 tineri sub 24 de ani nu lucrează. Problemele pe care elevii și absolvenții de facultate le întâmpină...
- România mai are nevoie de încă 25.000 de IT-işti. La ce salariu poate ajunge un programator cu experienţă
Piramida beneficiilor extra-salariale
Dacă am privi beneficiile extra-salariale ca pe o piramidă, baza ar fi construită din clasicele tichete, de masă, de vacanţă, culturale sau simple tichete cadou. Urmează, apoi, varianta în care angajatul primeşte o sumă de bani într-o aplicaţie online, de unde îşi poate alege orice beneficiu doreşte. Pe următoarea treaptă se află starea de bine a angajaţilor, care constă în şedinţe de terapie online, mentorat sau chiar posibilitatea de a lucra de acasă. Iar vârful piramidei îl reprezintă pachetele de acţiuni în companie.
"Orice este venit în plus, e bine, mai ales pe vremurile asta care sunt horror", comentează o femeie. Compensaţiile sub formă de acţiuni au o istorie de 70 de ani, născută în Sillicon Valley. Acolo, primii angajaţi ai start-up-urilor care au cunoscut succesul au devenit milionari.