Antena Meniu Search
x

Video 2 din 10 tineri sub 24 de ani nu lucrează. Problemele pe care elevii și absolvenții de facultate le întâmpină când vor să obțină un job

Şomaj uriaş în rândul tinerilor. Două din 10 persoane până în 24 de ani nu lucrează. Nici înainte de pandemie lucrurile nu stăteau prea bine, dar criza sanitară a adâncit şi mai mult problemele de pe piaţa muncii.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 10.01.2022, 20:29

Vezi și

Elevii, dar şi absolvenţii de facultate şi master se lovesc de aceeaşi problemă atunci când încep dialogul cu angajatorii: lipsa de experienţă.

Tânără: ”De unde sa capeti experiența dacă nu lucrezi în domeniul respectiv. Ar trebui să ne acorde mai multe șanse”

Tânără: ”Atunci când ieși de pe pragul facultatii nu ai experiența și cauți cumva pe cineva care sa te înțeleagă”.

Angajatorii, mai puțin dispuși să investească în tinerii absolvenți de facultate

Pe acelaşi subiect

În plus, acum angajatorii nu mai sunt la fel de dispuşi să investească în pregătirea tinerilor la locul de muncă. Ar însemna să îi plătească de două ori: o dată prin salariu, a două oară prin traininguri. Iar în vremuri incerte, primii veniţi, sunt şi primii disponibilizaţi.

Tânăr: ”Nici angajatorul n-ar trebui să se aștepte ca cine vine de la facultate să știe foarte multe lucruri. Cunoştinţele din facultate s-au dovedit a fi foarte puțin relevante pentru jobul în sine”

Șomaj de 22% în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani

Andra Mitu, reporter Observator: ”La nivel naţional, rata somajului se învârte în jurul valorii de 5%. Cea în rândul tinerilor a explodat în cei doi ani de pandemie. Datele de la statistică arată negru pe alb că rata somajului în rândul celor cu vârste cuprinse între 15 si 24 de ani a ajuns la aproape 22%. Asta în vreme ce în 2019, în aceeaşi perioadă, era în jurul valorii de 18%”.

Adrian Negrescu, consultant economic: ”Din păcate pentru tineri viitorul nu se anunţă promiţător. Vor trebui să se adapteze, să se perfecţioneze, să vină cu argumente pentru a face faţă concurenţei”.

Corina Diaconu, expert resurse umane: ”Trebuie să înţeleagă exact ce îsi doresc companiile. Oameni care să îşi dorească rezultate şi să fie adaptabili pentru că actualul context ne-a învăţat că adaptabilitatea este o abilitate extrem de importantă”.

Aproape două milioane de români vor ieși la pensie în următorii 15 ani

Problemele de pe piaţa muncii sunt cu atât mai grave, cu cât în vreo 10 - 15 ani vor ieşi la pensie decreţeii: aproape două milioane de oameni, spun economiştii.

Adrian Negrescu, consultant economic: ”Ar trebui ca statul împreună cu mediul privat să organizeze un amplu program de pregătire a tinerilor, burse pentru angajarea acestora, firmele să fie stimulate fiscal să angajeze tineri”.

Tot mapamondul se confruntă cu o creştere a ratei şomajului. 325 de milioane de tineri din toată lumea cu vârste cuprinse 18 şi 24 de ani şi-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei sau au avut veniturile diminuate, arată un studiu recent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » 2 din 10 tineri sub 24 de ani nu lucrează. Problemele pe care elevii și absolvenții de facultate le întâmpină când vor să obțină un job