Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România mai are nevoie de încă 25.000 de IT-işti. La ce salariu poate ajunge un programator cu experienţă

Sectorul IT, unul dintre motoarele economiei româneşti, cu afaceri de miliarde de lei în fiecare an, se confruntă cu o criză acută de specialişti. Pare greu de crezut, dar România ar mai avea nevoie de încă 25 de mii de experţi în tehnologia informaţiei. Deşi la noi în ţară salariile din domeniu nu sunt deloc neglijabile, cei mai mulţi iau calea străinătăţii, unde sunt plătiţi mult mai bine.

de Andra Mitu

la 09.01.2022 , 20:49

Petru Trîmbiţaş, fondator WellCode: Cea mai mare provocare este să ajungi să lucrezi în IT, să primești o ofertă bună. Partea financiară m-a motivat foarte mult să învăţ. 

La 27 de ani, Petru se poate lăuda deja cu un CV impresionant. A făcut programare pentru giganţii Facebook şi Google, iar acum are propria companie de reconversie profesională. Practic, îi învaţă pe alţii să devină programatori. 

Petru Trîmbiţaş, fondator WellCode: Din momentul în care am avut oferte din afară, practic mi-am dat seama că e timpul pentru nivelul următor, în care sa încerc sa am un impact pozitiv în vieţile oamenilor şi ştiu cât de greu mi-a fost mie să intru în domeniu, să învăț, să mă pregătesc. 

Vezi și

Un demers necesar, spun experţii, mai ales că de la un an la altul deficitul de specialişti creşte, iar universităţile de profil nu reuşesc să facă faţă cererii. 

Pe acelaşi subiect

Petru Trîmbiţaş, fondator WellCode: Problema e la modul în care se predă şi cumva și lipsa de acces a majorităţii. 

Ana Maria Robu, manager recrutare: Facultăţile de profil oferă în jur de 8.000 de absolvenţi pe ani, acești absolvenţi au nevoie de timp pentru a se adapta și a învăţa. 

România are nevoie de încă 25 de mii de experţi în tehnologia informaţiei

Nevoia din piaţă este însă de vreo trei ori mai mare. Dacă în 2019 aveam un deficit anual de aproximativ 15.000 de profesionişti IT, acum a crescut la aproximativ 25.000, arată analizele recente. Cum s-a ajuns aici? 

Ana Maria Robu, manager recrutare: Avem cam peste 37 mii de români plecaţi în străinătate. În 2021 am observat un alt trend. Companiile din vestul Europei, din America vin cu oferte foarte mari pentru români, cu posibilitatea de a lucra de acasă, fără a se reloca.

Iar asta face şi mai dificilă misiunea companiilor româneşti. 

Adrian Dragomir, manager platforma IT: Am ajuns în punctul în care dezvoltăm o academie, aici în oraş. Vrem să aducem tineri, vrem să sponsorizăm și să susţinem financiar. Foarte, foarte greu ne-am construit această echipă. 

Asta deşi în industria IT salariile sunt atractive. Juniorii pot câştiga în jur de 1000 de euro, iar programatorii cu experienţă pot încasa peste 6.000 euro. 

Adrian Dragomir, manager platforma IT: Angajarea de multe ori nu o face compania, ci angajatul decide unde vrea să se ducă și sa lucreze. Asta e o provocare foarte mare pentru companiile cu un capital românesc, mai ales pentru companiile la început de drum.

Sectorul IT este unul dintre cele mai importante motoare ele economiei. Anual generează afaceri de peste 70 miliarde de lei. 

Andra Mitu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » România mai are nevoie de încă 25.000 de IT-işti. La ce salariu poate ajunge un programator cu experienţă