Oraşul cu şomaj zero caută angajaţi şi construieşte blocuri pentru ei. "Vin de la o distanţă foarte mare. Salariu bunicel"
Şomaj zero şi o mie de firme la doar 5.000 de locuitori. Este realitatea unui orăşel din vestul ţării în care numai cine nu vrea nu are un job. Atât de înfloritor a ajuns Sebişul, că se caută muncitori în alte judeţe sau chiar în alte ţări. Ca să devină şi mai atractiv pentru forţa de muncă, autorităţile locale vor să construiască blocuri de locuinţe.
De Iulia Pop la 09.03.2023, 20:19La o oră de Arad este Sebiş. Un mic oraş care pare neîncăpător pentru toţi antreprenorii. Găsim imediat doi.
"Vara suntem la festivaluri, târguri și acum cu Mărțișor și 8 martie.
E o afacere de familie?
Da!
Când v-ați făcut firma ?
De aproximativ 10 ani. Fiecare cu domeniul lui.''
"Sunt producător. Ce e aici, e tot produs de mine."
Oraşul cu şomaj zero caută angajaţi
Aşa a ajuns micul orăşel să aibă şomaj zero. Oamenii de aici au, clar, spirit antreprenorial. Potrivit autorităţilor locale, în Sebiş sunt 1000 de societăţi comerciale active, la o populaţie de 5000 de locuitori. Asta înseamnă că la un grup de 5 oameni, unul este patron.
În fabrica de mobilă din oraş lucrează 197 de oameni. Ar mai avea nevoie de oameni, dar ia-i de unde nu-s.
Octavian Cândea, director fabrică de mobilă: Ne găsim foarte greu, ținând cont de rata șomajului din Sebiș, dar aducem de pe toata zona. Concurență avem, ținând cont că aici mai sunt și alte firme mari care asigură salarii bune.
"Eu vin de la o distanță foarte mare, 80 de km. Salariul bunicel.''
"Pentru noi e o oportunitate foarte bună , suntem din zonă de munte și ne ajută foarte mult.''
Aşa că angajaţilor li se oferă totul, doar să nu plece. Sebişul a fost al doilea oraş din judeţul Arad care la începutul anilor 2000 şi-a deschis un parc industrial. Angajatii sunt prețioşi.
Marius Popi, contabil: Cum îi păstrăm?! Cel puțin anul trecum am mărit salariile, tichetele de masă 30 de lei pe zi. Am păstrat oamenii și salariile.
"Foarte bine, salariile la timp, cât a fost pandemia a fost mai greu, dar acum și-a revenit. Mergem înainte, dacă nu ne-ar conveni am pleca în altă parte clar.''
În Sebiş, aproape 1.500 de locuri de muncă sunt în privat, iar 500 la stat.
Cristian Feieș, primar Sebiș: În Sebiș se prelucrează lemnul, producem mobilă, prelucrăm fierul, producem papuci, suntem cel mai mare prelucrator al pieilor din România, avem cel mai mare parc de panouri fotovoltaice din județ, cel mai mare producător de energie verde. Noi polarizăm o populație de 25.000 de locuitori deși suntem un orășel micuț.
Marinel Henteș, director AJOFM Arad: Soluția este importul de forță de muncă din țări non-UE. Suntem într-o situație disperată. Avem aproape 10 cereri pe zi de import de forță de muncă.
Ca să atragă muncitori, autorităţile locale construiesc acum un bloc de locuinţe. În ultimii ani, bugetul orasului a crescut de la 6 la 52 de milioane de lei