Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Şomajul în 2023. Acte necesare, condiţii de acordare, calculul ajutorului de şomaj

În jur de 5,6% dintre români figurează ca fiind şomeri, conform datelor făcute publice de autorităţi, iar cei vizaţi de acest fenomen trebuie să ştie mai multe lucruri.

de Redactia Observator

la 10.05.2023 , 14:55

Şomajul a ajuns la circa 5,6% în România Şomajul a ajuns la circa 5,6% în România - Profimedia
  • Şomajul a ajuns la circa 5,6% în România.

Printre altele, trebuie să ştiţi că noua formulă de calcul a şomajului este baza de calcul pentru indemnizaţia de şomaj plus cota procentuală din media venitului brut anual.

Astfel s-a ajuns ca ajutorul de şomaj să depăşească 600 de lei, baza de calcul pentru indemnizaţia de şomaj fiind majorată de la 75% din indicatorul social de referință până la 100% din indicatorul social de referinţă.

Cine vrea să beneficieze de ajutor de şomaj trebuie să ia în calcul că există mai multe condiţii de îndeplinit: pierderea locului de muncă să nu fie rezultatul unei situații care să poată fi imputată solicitantului de indemnizație de șomaj, să existe o asigurare pentru șomaj sau să fi contizat la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni din cele 24 care preced momentul solicitării acestei indemnizații de şomaj, solicitantul indemnizației de șomaj nu trebuie să realizeze venituri sau dacă solicitantul indemnizației de șomaj realizează venituri, acestea nu trebuie să fie mai mari decât valoarea indicatorului social de referință (ISR).

Articolul continuă după reclamă

Acte necesare pentru obţinerea ajutorului de şomaj

Pe acelaşi subiect

Pentru a ajunge să depuneţi o cerere pentru solicitarea ajutorului de şomaj trebuie să adunaţi mai multe documente. Ne gândim în primul rând la cererea-tip, dar şi la actul de identitate (în original), actele de studii și de calificare (în original și în copie) sau adeverinţă medicală.

De asemenea, trebuie să depuneţi acte care să ateste că nu realizaţi venituri sau că realizaţi venituri care nu depăşesc valoarea indicatorului social de referinţă. Nu în ultimul rând, aveţi nevoie şi de un dosar-plic în care să adunaţi toate documentele menţionate mai sus. 

Ce este şomajul tehnic

După cum se ştie, multe companii care au venituri în funcţie de comenzi mizează pe ideea de şomaj tehnic în perioada în care activitatea firmei este mai mică decât în mod normal.

Asta înseamnă că angajaţii care sunt trimişi în şomaj tehnic încasează o indemnizaţie în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Interesant este că, în mod constant, România pare să aibă undeva între 450.000 şi 500.000 de şomeri. Asta deşi reprezentanţii celor mai multe companii se plâng de lipsa forţei de muncă şi că sunt obligaţi să apeleze la muncitori proveniţi în special de pe piaţa asiatică, pentru a acoperi deficitul.

Se poate spune că există un echilibru între şomerii care sunt prea puţin pregătiţi pentru locurile de muncă disponibile şi pretenţiile exagerate ale celor care nu au activitate la momentul respectiv.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri economice » Şomajul în 2023. Acte necesare, condiţii de acordare, calculul ajutorului de şomaj