Antena LIVE

Curs valutar

Video

Panică în Europa după ce cutremurul financiar din SUA a "trecut" Oceanul. Banca din România care are cea mai mare scădere pe burse

Cutremurul financiar din Statele Unite a ajuns şi în Europa. Acţiunile marilor bănci s-au prăbuşit pe bursă. Cel mai mult a pierdut gigantul elveţian Credit Suisse, aproape 30% din valoarea de piaţă. Economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis şi criza din 2008, crede că ne îndreptăm şi acum spre o situaţie similară. 

De la 15.03.2023, 19:32
WhatsApp
Vezi și:

Unda de şoc, venită de peste Ocean, a pus la pământ unele dintre cele mai mari bănci de pe continent. Rând pe rând, acţiunile Credit Suisse, BNP Parisbas, Societe Generale şi Commerzbank au început să piardă vertiginos din valoare.

Cea mai dramatică depreciere o înregistrează Credit Suisse. A doua mare bancă elveţiană a pierdut 30% din valoarea de piaţă. Aceasta nu va putea conta pe sprijinul celui mai mare acționar al său, Banca Națională Saudită, pentru o eventuală nouă injecție de capital. Şi acţiunile băncii franceze Societe Generale au căzut cu aproximativ 10%. Iar BNP Parisbas, care este cea mai mare instituţie financiară din Franţa, a fost oprită de la tranzacţionare, după ce a pierdut 8% din valoare. Şi bursele sunt pe roşu. Principalii indici de la Paris au scăzut cu peste trei procente, în timp ce bursele de la Frankfurt și Londra sunt pe minus cu 2,5%. 

Şi băncile din România sunt atinse de furtuna din Vest, dar, deocamdată, impactul e limitat. Cea mai mare scădere o are BRD, bancă deţinută de grupul Societe Generale, minus 3,5%. Iar Banca Transilvania are o pierdere de 1,5%. 

Probleme grave pentru Credit Suisse

Pe acelaşi subiect

Credit Suisse avea deja probleme grave. Clienţii şi-au pierdut încrederea în soliditatea băncii după ce aceasta şi-a prezentat cu întârziere raportul financiar dezastrous de anul trecut. Picătura care a umplut paharul a venit azi, când şeful celui mai mare acționar al gigantului elveţian, Banca Naţională Saudită, a anunţat că nu va cumpăra mai multe acțiuni la banca elvețiană. Investitorii au vândut masiv, iar trendul s-a răspândit rapid la alte instituţii financiare.

Jeff Jackson, memebru al Congresului SUA: "Ne aflam în primele etape ale unui efect de domino."

Haosul de pe pieţele financiare din Europa vine după un început de săptămână de coşmar pe bursa americană. Luni, acţiunile băncilor americane erau în cădere liberă, după două dintre cele mai mari falimente bancare din istoria Statelor Unite, cel al Băncii Silicon Valley şi cel al Signature Bank. 

Adrian Mitroi, profesor de economie: "Să ne preocupăm, a trecut Oceanul, şi pe cel Pacific, şi pe cel Atlantic această îngrijorare în principal despre bănci. E un mesaj clar pe care îl dau pieţele către autorităţi. Şi guverne, şi bănci centrale: ceva este foarte greşit în ceea ce aţi făcut până acum, şi atunci e firesc şi normal să începi să-ţi verifici companiile care ţi s-au părut că nu au o guvernanţă potrivită, managementul riscului potrivit, sunt inadaptate."

Se îndreaptă lumea către o nouă criză financiară?

Criza bancară pare să-i fi luat prin surprindere pe experţii în finanţe ai Uniunii Europene, care în urmă cu doar două zile încercau să minimizeze efectele pe care colapsul băncilor americane l-ar avea în Europa. 

Paschal Donohoe, Președinte al Eurogrupului: "Situația aici în Europa este foarte, foarte diferită. Băncile noastre, din pricina tuturor schimbărilor care au fost făcute în ultimii ani, au un nivel foarte, foarte ridicat de lichiditate. Și din evaluarea instituțiilor noastre, analiza noastră indică faptul că nu există o expunere directă între sistemul nostru bancar și cel al băncii Silicon Valley."

Este un scenariu pe care Europa l-a mai trăit şi în 2008, când falimentul băncii americane Lehman Brothers, a aruncat lumea întreagă într-una dintre cele mai mari crize financiare din ultimul secol. Economiştii cred că panica de pe pieţele financiare de zile acestea este doar începutul. Celebrul economist Nouriel Roubini, care a prezis şi marea criză de acum 15 ani are şi acum, ca şi atunci un scenariu sumbru. Crede că situaţia Credit Suisse poate fi momentul Lehamn Brother pentru Europa.  

Nouriel Roubini, economist: "Problema este că, după unele standarde, Credit Suisse ar putea fi prea mare ca să se prăbuşească, dar în acelaşi timp, prea mare ca să fie salvată. Nu este clar dacă, spre deosebire de Statele Unite, sistemul federal (n.r. elveţian) are suficiente resurse ca să pună la punct un plan de salvare. Cu siguranţă au nevoie de mai mult capital şi întrebarea e dacă vor obţine acest capital sau nu. Altfel, se pot întâmpla lucruri negative."

O criză bancară la nivel european, ar fi fatală pentru băncile de la noi. 

Radu Georgescu: "Sistemul bancar din România are cea mai mare expunere pe obligaţiuni din Europa. Adică tot sistemul bancar are 70 de miliarde de lei în obligaţiuni emise de stat. Asta înseamnă că, dacă aplicăm 20% la 70 de miliarde, generează o pierdere de 10-14 miliarde de lei, lucru care o să afecteze, la fel ca situaţia din America, din Silicon Valley, tot sistemul bancar din România."

După Ziua neagră de pe bursele europene şi Wall Street a deschis în scădere după ce agenţia de rating Moody's a anunţat că a pus tot sistemul bancar american sub perspectivă negativă. 

Lucia Cujbă

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens. ...

criza financiara din 2008 faliment silicon valley bank
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Cele mai noi informații despre primul tur de vot
A1
Publicat 23.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024