Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bursa americană, în scădere după ce acţiunile bancii Credit Suisse s-au prăbuşit cu 25%. Furtună în sectorul bancar

Prețurile acțiunilor este în scădere pe Wall Street, pe măsură ce îngrijorările legate de stabilitatea  băncilor se înrăutățesc pe ambele părți ale Oceanului Atlantic. Indicele S&P 500 a fost cu 1,4% mai mic la începutul tranzacționării, în timp ce piețele din Europa au scăzut și mai mult, deoarece acțiunile Credit Suisse din Elveția au scăzut până la un nivel record. Indicele Dow Jones Industrial Average și indicele compozit Nasdaq au scăzut, de asemenea, brusc la deschiderea sesiunii de tranzacționare. Acțiunile Credit Suisse au înregistrat o scădere în urma informațiilor legate de refuzul acționarului său principal de a mai investi bani în bancă, conform AP.

de Adrian Popovici

la 15.03.2023 , 17:55

Contractele futures din SUA au scăzut miercuri, iar acțiunile băncilor din întreaga lume au avut la rândul lor de suferit, pe măsură ce anxietatea legată de stabilitatea sistemului bancar global au reapărut.

Acțiunile băncilor din Europa și SUA s-au scufundat brusc înainte de deschiderea piețelor din SUA, în special în Europa. Marile bănci europene au scăzut între 5% și 10%, deși credit Suisse din Elveția a scăzut cu aproape 25%, ajungând la minime istorice. Acest declin vine după ce mass-media a informat că reprezentanții Băncii Naționale a Arabiei Saudite au declarat că nu pot să-și consolideze investițiile în credit Suisse, invocând preocupările de reglementare.

Încrederea în sistemul bancar s-a erodat în doar câteva zile după falimentele Silicon Valley Bank și Signature Bank. Cele mai multe dintre scăderi ale indicelui  S&P 500 au fost înregistrate la băncile regionale, Zion Bancorporation, KeyCorp, Commerce and Regions, acestea variind între 5% și 8%.

Vezi și

Băncile s-au confruntat cu probleme în ultima perioadă, deoarece ratele mai mari ale dobânzilor au scăzut numărul celor care iau împrumuturi, parte din obiectivul Rezervei Federale a SUA, în încercarea de a stabiliza economia și de a reduce inflația record pentru ultimele patru decenii.

Pe acelaşi subiect

Investitorii au revenit miercuri pe piața obligațiunilor, trimițând randamentele mai mici din nou după ce s-au recuperat oarecum în ziua precedentă. Randamentul pe 2 ani a scăzut la 4,05% de la 4,25% marți , iar randamentul pe 10 ani a scăzut la 3,53% de la 3,69%.

Acţiunile Credit Suisse, scăderi record

Acţiunile Credit Suisse înregistrau miercuri un declin de 10,5%, ajungând la un nou nivel scăzut record, după ce Ammar Al Khudairy, preşedintele Saudi National Bank, cel mai mare investitor al Credit Suisse, a anunţat că nu poate furniza asistenţă financiară băncii elveţiene, transmite Reuters.

"Nu putem, deoarece am depăşi pragul de 10%. Este o problemă de reglementare", a declarat Ammar Al Khudairy.

Creditorul din Arabia Saudită a achiziţionat anul trecut o participaţie de aproape 10%, după ce a participat la operaţiunea de majorare a capitalului Credit Suisse şi s-a angajat să investească până la 1,5 miliarde de franci elveţieni (1,5 miliarde de dolari). Marţi, Credit Suisse a publicat raportul său anual pe 2022 în care arată că au fost identificate "deficienţe majore" în controalele privind raportările financiare şi încă nu a oprit exodul de clienţi.

A doua mare bancă din Elveţia caută să se redreseze după o serie de scandaluri, care au subminat încrederea investitorilor şi a clienţilor. Retragerile de fonduri de către clienţi în trimestrul patru au depăşit 110 miliarde de franci elveţieni (120 miliarde de dolari). Miercuri, acţiunile înregistrau un declin de 10,2%, la 2,01 franci elveţieni (2,19 dolari) la Bursa de la Zurich, îndreptându-se spre a şaptea scădere consecutivă zilnică. Oficialii de la Banca Naţională a Elveţiei (SNB) nu au dorit să răspundă solicitărilor Reuters de a comenta situaţia cu care se confruntă Credit Suisse, după ce titlurile au scăzut cu 20%.

Şi acţiunile băncilor din Europa înregistrau miercuri scăderi semnificative, după ce tranzacţionarea titlurilor Credit Suisse a fost de câteva ori oprită de operatorul Bursei de la Zurich, din cauza volatilităţii. Indicele bancar european a scăzut cu 5%, ajungând la cel mai redus nivel din 4 ianuarie. De miercurea trecută, indicele a pierdut 13% din valoare, cea mai mare pierdere săptămânală de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

"Pieţele au luat-o razna, ne mutăm de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor din Europa, în primul rând Credit Suisse. Aceste evoluţii afectează întregul sector bancar european", a apreciat Carlo Franchini, de la Banca Ifigest în Milano.

Şi acţiunile băncii elveţiene UBS au scăzut cu 6,8%, ale grupurilor bancare franceze BNP Paribas şi Societe Generale cu 8,7% şi, respectiv, 9,5%, în timp ce titlurile băncii spaniole Banco de Sabadell şi ale grupului german Commerzbank înregistrau scăderi între 6,5% - 7,5%. 

Președintele Credit Suisse: Nu va fi nevoie de un ajutor din partea statului

Preşedintele grupului bancar elveţian Credit Suisse Group AG, Axel Lehmann, a declarat miercuri că un ajutor din partea Guvernului "nu este un subiect" pentru banca pe care o conduce, într-un moment în care aceasta încearcă să recâştige încrederea clienţilor, investitorilor şi organismelor de reglementare, după o serie de greşeli, transmite Bloomberg.

Luând cuvântul la o conferinţă organizată în Arabia Saudită, Axel Lehmann a subliniat că nu este corect să fie făcute comparaţii între problemele de la Credit Suisse şi falimentul băncii americane Silicon Valley Bank, în special având în vedere că cele două bănci sunt reglementate în mod diferit. 

Preşedintele Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, a exclus miercuri posibilitatea unor noi investiţii în banca elveţiană Credit Suisse, deoarece o participaţie mai mare ar însemna noi obstacole de reglementare. De mai multe luni, Credit Suisse este implicată într-un amplu plan de relansare, conform căruia divizia de investment banking va fi separată de grupul bancar, care se va concentra pe activităţile sale principale din domeniul managementului averilor. Acest efort de relansare riscă să fie complicat de îngrijorările investitorilor cu privire la sectorul financiar după colapsul mai multor bănci regionale.

Adrian Popovici Like
Întrebarea zilei
Vă costă mai mult chiria anul acesta faţă de 2023?
Observator » Ştiri economice » Bursa americană, în scădere după ce acţiunile bancii Credit Suisse s-au prăbuşit cu 25%. Furtună în sectorul bancar