"Profetul Apocalipsei" anunţă un nou dezastru economic: S-ar putea să nu mai poată fi salvată
Banca Credit Suisse ar putea fi prea mare pentru a fi salvată, a avertizat miercuri la Bloomberg TV economistul Nouriel Roubini, poreclit şi "Dr. Doom" sau "Profetul Apocalipsei" după ce a prezis criza economică mondială din 2008 încă din anul 2005. Cunoscut pentru predicţiile sale sumbre, prefesorul Roubini consideră că un colaps al Credit Suisse va fi asemănător cu falimentul Lehman Brothers din 2008.
"Problema este că, după unele standarde, Credit Suisse ar putea fi şi prea mare pentru a eșua, dar și prea mare pentru a fi salvată", a spus Roubini, profesor la Stern School of Business de la Universitatea din New York. Nu este clar dacă autoritățile de reglementare au resursele necesare pentru a organiza o salvare, a adăugat Roubini, economist-şef la Atlas Capital.
Banca Credit Suisse, al cărei cel mai mare investitor, Saudi National Bank, a exclus să majoreze pachetul de acțiuni, riscă și ea să cadă, consideră Roubini. "Are nevoie de capital. Întrebarea este dacă va primi sau nu capital. În caz contrar, se pot întâmpla lucruri rele."
De ce este importantă Credit Suisse pentru întregul sistem bancar
Potrivit lui Nouriel Roubini un colaps al Credit Suisse va avea un efect sistemic asupra sistemului financiar global, nu doar în Europa. "Ce se întâmplă la Credit Suisse este important pentru întreg sistemul bancar pentru că dacă SVB avea active de doar 150 miliarde de dolari, Credit Suisse are active de peste 700 miliarde de dolari aşa că orice s-ar întâmpla la Credit Suisse ar avea efecte în întreg sistemul, nu doar în Europa, ci în lume. SVB a creat o undă de şoc în sistemul financiar global, dar dacă ceva rău s-ar întâmpla la Credit Suisse, va avea o magnitudine mai severă, va fi un moment Lehman (Brothers)", a spus Roubini.
- Bursa americană, în scădere după ce acţiunile bancii Credit Suisse s-au prăbuşit cu 25%. Furtună în sectorul...
- Economistul care a prezis colapsul Lehman Brothers anunţă ce altă mare bancă va intra în faliment
- Petrolul a ajuns la 70 de dolari pe baril. Cotațiile țițeiului au ajuns la cel mai mic nivel din decembrie 2021
Şi celebrul economist de pe Wall Street, Robert Kiyosaki, consideră că următoarea bancă mare care se va prăbuşi este Credit Suisse.
Trei bănci regionale din SUA, cu active de active de 300 de miliarde de dolari, au intrat în colaps în ultimele săptămâni, inclusiv Silicon Valley Bank, un creditor din California care finanţa în mare parte startup-uri și companii de tehnologie. Autoritățile federale de reglementare au preluat vinerea trecută controlul asupra Silicon Valley Bank și au promis că deponenţii vor avea acces la toti banii, chiar dacă depozitele lor au depășit pragul de 250.000 dolari asigurat de Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC).
Acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse au înregistrat miercuri o cădere de peste 25%, după ce acţionarul principal al băncii a spus că nu mai poate oferi sprijin suplimentar. Directorul general de la Credit Suisse s-a văzut obligat să dea noi asigurări cu privire la soliditatea financiară a băncii.
Banca Centrală Europeană vrea să ştie care este expunerea băncilor pe Credit Suisse
Banca Centrală Europeană (BCE) a contactat băncile din zona euro pentru a le pune întrebări cu privire la expunerea lor pe grupul bancar elveţian Credit Suisse, au declarat pentru Reuters două surse din zona de supervizare bancară. Una dintre surse a ţinut însă să sublinieze că supervizorii sunt de părere că problemele de la Credit Suisse sunt specifice acestei bănci şi nu sunt de natură sistemică.
Cotidianul financiar Wall Street Journal a fost primul care a dezvăluit miercuri că supervizorii din cadrul BCE analizează legăturile financiare dintre Credit Suisse şi băncile din zona euro.
Banca Naţională din Arabia Saudită, care la rândul său este deţinută în proporţie de 37% de fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită, a devenit anul trecut cel mai mare acţionar la Credit Suisse, după ce a preluat o participaţie de 9,9% la banca elveţiană pentru 1,4 miliarde de franci.
Între timp, valoarea acestei participaţii s-a redus cu peste 500 de milioane de franci. Preşedintele băncii saudite, Ammar Al Khudairy, a exclus miercuri posibilitatea să crească investiţiile la Credit Suisse din motive de reglementare. "Nu putem pentru că am depăși 10%. Este o problemă de reglementare", a spus el.
Preşedintele grupului Credit Suisse Group AG, Axel Lehmann, a declarat miercuri că un ajutor din partea Guvernului "nu este un subiect" pentru banca pe care o conduce, într-un moment în care aceasta încearcă să recâştige încrederea clienţilor, investitorilor şi organismelor de reglementare, după o serie de greşeli.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰