Plata ratelor la credite ar putea fi amânată şi în 2021
Ministerul Finanţelor analizează posibilitatea prelungirii acestei facilităţi şi de la 1 ianuarie. Nu este clar însă dacă vor rămâne aceleaşi condiţii ca şi până acum sau de păsuire vor putea beneficia doar angajaţii din sectoarele afectate de criză.
De Andra Mitu la 09.11.2020, 21:00- Românii ar putea beneficia de amânarea ratelor şi în 2021
- 560 de mii de clienţi şi-au amânat ratele anul acesta
- Cele mai importante știri ale zilei, la Observator 19
Amânarea plăţii ratelor a fost una dintre primele măsuri de criză, adoptate de Guvern. La scurt timp de la publicarea în Monitorul Oficial, instituţiile bancare au primit solicitări în cascadă. Adrian, spre exemplu, nu a plătit timp de trei luni.
''Cel mai dificil lucru în această perioadă? Grija banilor şi a serviciului, dacă putem face faţă'', a spus acesta.
În total, 560 de mii de clienţi şi-au amânat ratele, fie în baza ordonanţei Guvernului, fie la propunerea directă a băncilor. Potrivit Băncii Naţionale a României, suma se ridică la aproape 42 miliarde de lei.
Criza pandemică este însă departe de a se fi încheiat, astfel că Executivul ia în calcul prelungirea acestei facilităţi şi în 2021.
Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: Există sectoare în economie cum este Horeca, de exemplu, unde perioada dificilă se prelungeşte şi atunci trebuie să găsim măsuri care să ajute şi în perioada urmatoare. În acest moment ne gândim la o măsură de prelungire. Am discuţii săptămânale cu sistemul financiar bancar pe această temă.
Nu este clar în acest moment cum va fi implementată măsura şi nici dacă băncile vor fi de acord. Unele instituţii bancare spun că se gândesc deja la noi forme de sprijin.
Silvia Jalea, reprezentant bancă: Ne aşteptăm ca o parte dintre clienţii care au beneficiat sau beneficiază de amânarea ratelor să aibă în continuare nevoie de susţinere. Am implementat acţiuni pentru a-i contacta proactiv pentru cei 32 mii de clienţi care au beneficiat de amânarea ratelor, pentru a veni în întâmpinarea lor cu soluţii din timp.
Indiferent de variantă, ea reprezintă o gură de oxigen pentru cei care nu pot ţine pasul cu datoriile.
''Depinde de serviciu cum va merge, voi amâna din nou dacă nu e posibilitate să le plateşti'', mai spune Adrian.
Dragoş Nichifor, analist financiar: În ianuarie probabil va fi nu numai bine-venită măsura, ci şi necesară. Cei care cu adevărat au probleme şi au ajuns la fundul sacului să aibă încă o parte de relaxare pe partea de plată a ratelor.
Există şi un revers al medaliei. Cei care işi amână ratele, acumulează dobânzile neplătite care vor trebuie achitate la un moment dat.
Dragoş Nichifor, analist financiar: Fiecare amânare va aduce un supliment de aproximativ 10% în plus la rată. Dacă aplici la a doua amânare, vorbim despre încă un 10%. Clienţii se vor trezi cu rate crescute cu 20 – 25 la sută faţă de ce aveau înainte să intre la amânare.
În cazul creditelor de nevoi personale, au de plătit dobândă la dobândă. Un calcul simplu arată că, dacă înainte de păsuire, pentru un credit de 48.400 lei, luat pe o perioadă de cinci ani, cu o dobândă de 9%, rata lunară era puțin peste 1.000 de lei, după cele nouă luni de amânare, rata ajunge deja la 1.069 de lei.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa observator.tv@digitalag.ro.