Preţul unui singur castravete, într-un magazin din vestul Europei: 3,29 euro. "Am zis că nu văd bine!"
Valul de scumpiri i-a făcut pe mulţi oameni să se minuneze în faţa rafturilor din magazine, la vederea noilor preţuri majorate. Şi nu e vorba doar despre ce se întâmplă în România, ci şi în alte ţări din Europa. În Germania, spre exemplu, legumele au ajuns să coste enorm. Potrivit saechsische.de, pentru un singur castravete nemţii plătesc 2, chiar şi 3 euro. Nici ardeii nu sunt deloc ieftini.
De Redactia Observator la 02.03.2023, 12:31Legumele s-au scumpit în Europa, iar în Germania preţurile au sărit deja la câţiva euro bucata. Potrivit saechsische.de, cei care merg la magazin nu ar trebui să se mire dacă scot din buzunar 2 euro sau chiar peste 3 euro pentru un singur castravete.
3,29 euro pentru un castravete
Într-un clip postat pe TikTok, preţul de la raft este de 3,29 euro. "Am mers azi la cumpărături şi... Am zis că nu văd bine!", spune femeia care a realizat filmuleţul.
@about.linchen Heute beim Einkauf… ich dachte ich gucke nicht richtig! Das kann doch nur ein Scherz sein! 😳😳😳 Habe plötzlich keine Gurke mehr gebraucht… #inflation #inflation2023 #teuer #teuregurke #gurke #hilfe #solldaseinwitzsein @EDEKA ♬ Was soll das - WasSollDas?!
- Flori "otrăvitoare" şi ceapă verde, vândute pe acelaşi raft, deşi semănau izbitor. Reacţia magazinului din UK
- Pizza fără roșii în restaurantele din Marea Britanie din cauza preţurilor sufocante. Unele tomate se vând şi...
- Leguma care se vinde mai scump decât carnea. Cât a ajuns să coste un kg şi ce beneficiu major are planta
De ce s-au scumpit legumele
Există mai multe motive pentru valul de scumpiri care-i arde la portofel pe clienţi. În acest moment, în Germania nu este sezonul multor dintre legumele consumate de oameni. În această categorie intră şi castraveţii, ardeii şi roşiile. Întrucât sunt aduse din alte ţări, acestea ajung să coste mukt mai mult decât în mod obişnuit. În majoritatea cazurilor, sunt importate din sudul Europei şi Africa de Nord.
Nici recolta de anul trecut nu e una bună, după ce seceta şi-a făcut de cap cu producţia agricolă. Potrivit statisticilor oficiale din Germania, fermierii au recoltat aproximativ 3,8 milioane de tone de legume în 2022. Este o scâdere de 12% faţă de 2021. În plus, facturile tot mai mari la energie au majorat şi preţurile produselor din magazine.