Antena Meniu Search
x

Video Uimitorul caz al companiei care nu a mai trimis facturi de 6 luni, dar a făcut un profit record. Clienţii, speriaţi de cât vor avea de plătit

Facturile la energie cu promisiuni se trimit. Cel mai mare producător de energie din ţară spune că în această săptămână va factura pentru lunile iulie şi august ale anului trecut. Abia la jumătatea lui 2023 Hidroelectrica ar putea ajunge la zi cu facturarea. Iar probleme sunt şi la ceilalţi mari furnizori. Nici ei n-au trimis facturile de luni bune. Între timp, ANRE controlează Hidroelectrica şi promite verificări şi sancţiuni la toate companiile care întârzie facturarea.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 28.02.2023, 20:02

Vezi și

Simona a devenit client Hidroelectrica vara trecută. De atunci n-a primit nicio factură.

Client: O să fie probabil pe măsura celor 6 luni. Mă aştept la o sumă foarte mare.

Client: Au avut cel mai bun tarif. Şi din cauza asta foarte multă lume s-a mutat la ei şi nu cred că aveau sistemul pregătit pentru un flux atât de mare de clienţi.

Peste 500.000 de români aşteaptă facturile

Pe acelaşi subiect

Oamenii stau cu teama că vor fi nevoiţi să plătească dintr-un foc toată electricitatea consumată în mai mult de jumătate de an.

Client: La hidroelectrica de şase luni n-a venit!

Bogdan Badea, CEO Hidroelectrica: În momentul de faţă, pentru clienţii care nu au primit facturi pe lunile iulie-august, o să înceapă sistemul de facturare în această săptămână. După aceea, septembrie, ştiţi că e o altă modificare legislativă. Faptul că a trebuit să modificăm de atât de multe ori partea de sistem informatic şi regulamentele de facturare a condus la aceste întârzieri. Am agreat să mergem pe ideea de 2, maxim 3 facturi într-o lună.

Situaţia ar putea intra în normal abia la vară

Bogdan Badea, CEO Hidroelectrica: Dacă nu mai avem alte surprize, pentru că am văzut că nu suntem lipsiţi.

Reporter: Ce surprize?

Bogdan Badea, CEO Hidroelectrica: Alte modificări legislative.

Între timp, cel mai mare producător de energie din ţară e controlat de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei. S-au primit anul trecut peste patru mii de plângeri pe numele Hidroelectrica. Iar de la începutul acestui an, există deja 400 de plângeri.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: Pe lângă emiterea cu întârziere a facturilor, verificăm şi modul în care se semnează contractele. Şi modul de răspuns la solicitările care vin din partea clienţilor.

Facturile întârzie şi la alţi furnizori de energie, din cauza modificărilor legislative

Client: Factura Enel nu a venit de două luni. Am sunat şi mi-a spus că trebuie să reglementeze noile legi. Şi că va veni pe 2 luni, pe 10 martie.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: Enelul şi-a anunţat aceşti clienţi că emiterea facturilor va fi întârziată şi a facturat doar până la 15 decembrie. La Electrica Furnizare sunt aceleaşi probleme. N-au reuşit să-şi adapteze sistemele informatice.

Legea prevede şi posibilitatea eşalonării sumelor datorate, însă este nevoie de o cerere către furnizor.

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Vor face eşalonarea facturilor, având în vedere că întârzie emiterea facturilor. Poate să fie cel puţin durata pentru care este emisă factura. Sau chiar mai mult.

Enel şi Electrica Furnizare nu au răspuns la solicitarea Observator de a anunţa data la care vor relua emiterea facturilor. Chiar şi fără facturi la zi, piaţa de energie este mai prosperă ca oricând, pe fondul exploziei preţurilor. Companiile deţinute majoritar de stat au cumulat profituri de 10 miliarde lei anul trecut. Hidroelectrica este în top, cu 4 miliarde de lei, iar Transelectrica se poate lăuda că este de o mie de ori mai mai profitabilă decât în anul precedent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Uimitorul caz al companiei care nu a mai trimis facturi de 6 luni, dar a făcut un profit record. Clienţii, speriaţi de cât vor avea de plătit