România e o țară de proprietari, dar experții avertizează: perioada dobânzilor mici s-a terminat, tinerii sunt sfătuiți să stea în chirie
România, o ţară de proprietari. Dacă în ţări ca Germania ori Austria oamenii preferă să stea în chirie, românii se îndatorează la bănci pe două, trei decenii ca să aibă casa lor. Cifrele vorbesc de la sine: 96% dintre români detin o locuință, un procent ce ne clasează pe primul loc în Uniunea Europeană. Experţii avertizează însă: perioada dobânzilor mici s-a terminat, aşa că cei cu împrumuturi trebuie să se aştepte la rate mai mari. Deja prima zi lucrătoare a lui 2022 a adus un indice ROBOR la trei luni record, cu 50% mai mare față de valoarea de acum un an.
De Andra Mitu la 03.01.2022, 19:53Un studiu Eurostat arată că peste 96% dintre români sunt proprietari. Media Uniunii Europene este de numai 70%. În alte ţări, cum ar fi Germania, Austria sau Danemarca, e invers. Aici au mai mulţi chiriaşi.
Toma Filipovici, presedinte APAIR: La noi este o chestie culturală, chiar doctrinară dintr-un punct de vedere. S-a împământenit aceasta dorinţă foarte puternică de a avea propria proprietate, de a nu sta în chirie.
Experţii ne avertizează. După un an cu dobânzi la minime istorice, împrumuturile se vor scumpi
Andra Mitu, reporter Observator: Semnalul l-a dat deja BNR în 2021 prin majorarea, de două ori, a dobanzii de politică monetară - mai întâi la 1,5%, apoi la 1,75% pe an. Şi nu este exclus în ianuarie Banca Naţională să ia o nouă decizie de majorare a dobânzii cheie pentru a ţine în frâu inflaţia.
- Românii vor să fie proprietari. Apartamentul cu două camere, cea mai căutată locuinţă: cât sunt dispuşi să...
- Care este prețul unei chirii bune şi ce factori îi influențează pe chiriaşi atunci când aleg o garsonieră sau...
- Noi reguli pentru dezvoltatorii imobiliari în București. Obligatoriu şcoli, creşe, drumuri și parcuri, în...
De alfel în ultima zi din 2021, ROBOR la trei luni a sărit de pragul de 3%. Deci rate mai mari.
Adrian Asoltanie, analist financiar: Probabil că pana la sfârșitul anului viitor vom vedea ROBOR poate și la 5%. Pentru cei care au credite va înseamnă creșterea ratelor în unele cazuri cu câteva sute de lei.
Ce recomandă economiștii. Tinerii, sfătuiți să aștepte momentul potrivit pentru a cumpăra o locuință
Recomandarea specialiştilor este ca rata lunară să nu înghită mai mult de 25% din venitul unei familii.
Toma Filipovici, presedinte APAIR: Până în 30 – 35 de ani, indiferent dacă au sau nu copii sau intenţionează să facă, pot sta la fel de bine și în chirie. Atât timp cât acea chirie nu depăşeste un sfert din venitul lunar nu ar trebui să fie pericol și niciun fel de îngrijorare. Nu trebuie neapărat să se antameze la un credit.
Piaţa chiriilor nu s-a modificat foarte mult în ultimul an. În Bucureşti, o garsonieră poate fi închiriată cu 250 de euro, iar un apartament cu două camere cu 350 - 400 euro.