Antena Meniu Search
x

Video Previziunea analiştilor: Robor de 5% în 2022. Calcul - La cât va ajunge o rată lunară care în prezent este de 1600 lei

S-a dus perioada dobânzilor mici! Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează majoritatea creditelor în lei, este aproape 3%, iar pentru anul viitor analiştii prognozează o majorare la 5%. O veste cum nu se poate mai proastă pentru milioane de români care s-au îndatorat pe zeci de ani. Vor plăti rate mai mari cu cateva sute de lei.

de Redactia Observator

la 23.12.2021, 16:38

Speriată de scumpiri, Mădălina s-a decis într-un final să se împrumute pentru a-şi lua casa visurilor. 74 de mii de euro a costat apartamentul cu două camere pentru care s-a îndatorat pe două decenii.

Mădălina: Dacă îl achiziţionam acum un an de zile, îl achiziţionam cu 56 mii, dar intre timp s-a scumpit

Este totuşi norocoasă. A accesat creditul când dobânzile erau încă mici. În plus, ca să se pună la adăpost s-a înţeles cu banca şi şapte ani va plăti o dobândă fixă.

Mădălina: îmi este mult mai ușor sa avem acces la bani și să ne gestionam altfel cheltuielile.

Pe acelaşi subiect

Rate mai mari din 2022

Nu acelaşi lucru îl pot spune milioanele de români care s-au împrumutat înainte de luna mai 2019 şi au ratele dependente de ROBOR. Indicatorul la trei luni este tot mai aproape de pragul de 3% şi analiştii au veşti proaste.

Adrian Negrescu, consultant economic: Românii trebuie să se aștepte ca în 2022 sa plătească rate mai mari și sa aibă acces mai dificil la creditare  Banca Naţională cu siguranța va crește din nou dobanda cheie.

Adrian Asoltanie, consultant financiar: Inflaţia este de fapt factorul major în evoluţia dobânzilor pentru anul următor. Până la sfârșitul anului viitor vom vedea robor poate și la 5%.

Calculele arată că pentru un credit de 300.000 lei, luat pe 30 de ani, rata lunară este acum 1.597 lei. Dacă robor la trei luni va ajunge la 5%, atunci, pentru aceeaşi sumă vom ajunge să plătim o rată lunară de aproape 2.000 de lei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Adrian Negrescu, consultant economic: Să iei un credit în 2022 va fi o adevărata misiune imposibilă, avansurile vor crește mai ales pe zona de imobiliare, iar băncile vor fi mai atente cui imprumută banii

Rate mai mari vor plăti şi cei care au credite mai noi, dependente de IRCC, indicele în funcţie de care se calculează creditele noi. Indicatorul este decalat cu două trimestre, majorările sunt întârziate. Prima va veni în ianuarie, iar a doua în aprilie.

Adrian Asoltanie, consultant financiar: Consecinţele vor fi aceleaşi: creşterea ratelor

Tocmai de aceea experţii îi sfătuiesc pe cei care au de gând să se împrumute în perioada următoare să acceseze credite cu dobânzi fixe pentru o perioadă cât mai lungă de timp şi, dacă pot, să ramburseze anticipat creditul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Exclusiv Observator » Previziunea analiştilor: Robor de 5% în 2022. Calcul - La cât va ajunge o rată lunară care în prezent este de 1600 lei