Antena Meniu Search
x

Video Românii stau înghesuiţi. Avem cele mai mici case din UE: "Un fel de cutie de chibrituri". Exemplul unei bătrâne: cum poţi trăi în 18 metri pătraţi

Paradox în stil românesc. Avem cei mai mulţi proprietari de locuinţe din Uniunea Europeană, dar avem şi cele mai mici case. Ultimele statistici europene arată că România are cele mai aglomerate gospodării şi că fiecărui român îi revine în medie o singură cameră, în timp ce un belgian, spre exemplu, are la dispoziţie mai bine de două camere.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 27.10.2021, 21:04

Vezi și

Veronica Bodnariu​: Îmi doresc de multe ori să ies pe balcon şi nu am. Aş vrea un pat mai mare şi să am unde să mănânc, dar iau masa aici.

Doamna Veronica locuieşte singură într-o garsonieră de 18 metri pătraţi. O cameră, o bucătărie şi o baie.

Veronica Bodnariu​: Deci asta e bucătăria.

Reporter: Nu aveţi cum să şi mâncaţi, să şi gătiţi aici.

Pe acelaşi subiect

Veronica Bodnariu​: Nu. Gătesc, atât, dar de mâncat, nu.

La fel ca ea, stau foarte mulţi români.

Localnic: Un fel de cutie de chibrituri, cum se spune. E adevărat.

Localnică: Eu am 20 şi ceva de metri pătraţi. Tot genul garsonieră, dar e puţin.

O gospodărie e considerată supraaglomerată dacă nu există cel puţin o cameră pentru întreaga familie şi câte una pentru fiecare adult. Asta înseamnă că un apartament cu două camere în care locuiește o familie formată dintr-un cuplu și un copil este considerat supraaglomerat.

Radu Negoiţă - arhitect: Dacă te simţi ca într-un vagon, ăla nu mai e un apartament confortabil. Dacă nu ai loc să faci activităţile pe care simţi să le faci.

Legea Locuinţei prevede o suprafaţă utilă minimă de 37 de metri pătrați pentru o garsonieră, 52 de metri pătrați pentru un apartament cu două camere şi 66 de metri pătrați pentru un apartament de trei camere. Doar că se construiesc apartamente tot mai mici.

Daniel Tudor - antreprenor în imobiliare: Preferă să ţină rata la bancă la un nivel accesibil şi fac un compromis pentru spaţii mai mici într-un final.

Radu Negoiţă - arhitect: Poate să existe la unii dezvoltatori genul ăla de lăcomie de 40% profit. În timp ce dezvoltatorii din polonia trăiesc foarte bine şi cu profitul de 20%.

Suprafaţa medie a locuinţelor livrate în 2019 este cea mai mică din ultimii 20 de ani: mai exact, de doar 63 de metri pătrați. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Românii stau înghesuiţi. Avem cele mai mici case din UE: "Un fel de cutie de chibrituri". Exemplul unei bătrâne: cum poţi trăi în 18 metri pătraţi