Se scumpesc chiriile de la 1 ianuarie. Proprietarii, obligați din nou să înscrie contractul la ANAF
Din 2023 proprietarii de locuinţe vor fi obligaţi din nou să înscrie contractul de închiriere la Fisc. Mai mult, aceştia vor trebui să plătească un impozit mai mare. Cine nu respectă noile reguli se alege cu dosar penal. Experţii imobiliari spun însă că schimbările se vor reflecta în preţul chiriei.
De Florentina Lazăr la 05.11.2022, 20:35Oficial, doar 4% dintre locuinţe sunt închiriate în toată ţara. În realitate, mulţi proprietari iau bani de la chiriaşi la negru. În ultimii patru ani, înregistrarea contractului la ANAF nu a mai fost obligatorie. Proprietarii trebuie doar să declare venitului din chirii. Odată cu schimbarea legii, în 2018, numărul contractelor de chirie înregistrate a scăzut cu 25 la sută, arată datele ANAF.
De la 1 ianuarie va fi din nou obligatorie înscrierea contractului de închiriere la ANAF
Cristina Brânză, expert imobiliar: Contractul de închiriere este un angajament între proprietar și chiriaș, reprezintă securizarea relației, regăsim în contract atât drepturi, cât și obligații de ambele părți.
Şi impozitul pe venitul obținut din chirii va creşte cu patru procente.
- Au scăzut prețurile la apartamentele din București în luna mai? Cele mai ieftine cartiere din Capitală
- Cumpărătorii preferă acum locuințele fără finisaje, pentru a fenta TVA-ul de 19%. Câți bani se pot economisi
- Dezvoltatorii imobiliari oferă credite cu rate fixe pentru o casă nouă. Avansul minim cerut de investitori
Gabriel Biriș, expert fiscal: Din chirie pentru impuneri venitul impozabil se calcula prin scăderea unei cote forfetare de 40% care acum a dispărut, practic acum chiria va fi supusă impozitului de 10%, măsură pe care eu o consider de înțeles pentru că trebuie să ținem cont că proprietarii de apartamente pe care le închiriază au și costuri, unul dintre acestea e impozitul pe clădire, care vor să-l mărească cu 50%.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Acest apartament cu 2 camere din zona Gara de Nord din Capitală se închiriază cu 500 de euro. Impozitul anual în 2022 este de 360 de euro. Anul viitor însă, impozitul va fi de 600 de eruo pentru aceeași chirie.
În ultimul an, la nivel naţional, preţul chiriilor a crescut cu valori între 13 şi 28%
Experţii imobiliari spun că ne-am putea aştepta la o noua creştere la începutul anului, în special în oraşele mari.
Cristina Brânză, expert imobiliar: Studiouri duble și apartamente cu 2 camere sunt cele mai căutate atât de studenți, cât și de cuplurile tinere care nu au nevoie de atât de mult spațiu, sunt la început de drum, nu au familie, copii și preferă să-și închiriere prorprietati mai mici la suprafat, pentru că și costurile de întreținere sunt mai mici.
Mai mult, odată cu majorarea ROBOR şi IRCC, proprietarii care au cumpărat locuinţele prin credit vor mări chiriile pentru a acoperi ratele tot mai mari.