Video Preţul chiriilor a explodat în România. Studenţii se întorc în oraşe, iar apartamentele se dau şi în 2-3 ore
Vacanţa studenţilor este pe final, iar angajaţii se întorc şi ei din concedii. Lucru care se reflectă şi pe piaţa chiriilor. Cererea mare din această perioadă a împins preţurile locuinţelor de închiriat spre un nivel mai mare şi cu 20% faţă de anul trecut.
"Deja se decisese cineva, mi-a spus că ia trenul de 5 dimineaţa să ajungă la 9:30. Un pic mai jos se poate vedea cum a întrebat dacă am închiriat-o şi deja o închiriasem la domnişoara care a venit la 9 şi jumătate". E bătaie pe apartamentele din jurul campusurilor universitare, în toate oraşele. În Capitală, telefoanele agenţilor imobiliari sună la orice oră.
Imobiliare. Preţul chiriilor a explodat în România
"Preţurile, de cel puţin o lună de zile, au luat-o razna. S-au dus în sus 10% - 15%. Ce înainte puteai să închiriezi cu 350 de euro într-o garsonieră într-un bloc nou, aproape de metrou, într-o zonă cu facultăţi - astăzi este în jur de 400 de euro aceeaşi garsonieră", spune Alexandru Adam, agent imobiliar.
În medie, o garsonieră se închiriază în Capitală cu 283 de euro, potrivit celei mai recente analize de piaţă. Chiria pentru un apartament de două camere ajunge la 430 de euro, iar cea pentru o locuinţă mai spaţioasă, de trei camere ajunge la 600 de euro. În jurul marilor centre universitare, locuinţele sunt închiriate preponderent de către studenţi. Pe de altă parte, în nordul Capitalei, chiriaşi sunt familiile care au copii şi care îşi doresc apartamente mai spaţioase, de trei şi patru camere.
- Oraşul din România care oferă locuinţe de serviciu, pentru a-i încuraja pe medici să se angajeze la stat
- Topul chiriilor în România, după doi ani de pandemie. Prețurile sunt în creștere, în marile orașe
- Drama unor oameni care aşteaptă de 17 ani să se mute în casă nouă: dezvoltatorul s-a făcut nevăzut cu peste...
"Şcoli, grădiniţe, creşe private. Este un factor foarte important. Nu ştiu dacă aţi întâlnit persoane care se mută pentru că urmează să îşi ducă copilul la o şcoală mai bună. Am avut clienţi care şi-au dorit: Vreau fix în acel loc, maxim 300 de metri", povesteşte Cristian Viciu, agent imobiliar.
Oraşul cu cele mai scumpe chirii din ţară
Cele mai mari chirii nu sunt, însă, în Bucureşti. "Cele mai scumpe chirii, în special pe apartamentele mici, unul şi două camere, sunt în Cluj. În ceea ce priveşte apartamentele de trei, patru camere, cele mai scumpe sunt în Bucureşti", spune Daniel Crainic, specialist în imobiliare. Cine vrea să închirieze o garsonieră în Cluj-Napoca va plăti, în medie, lunar, 299 de euro. Apartamentele de două camere ajung la o chirie de 450 de euro pe lună, iar cele de trei camere la 550 de euro pe lună.
"Începând cu luna aprilie a acestui an, cererea a crescut cu 25-30% pe segmentul chiriilor. Faţă de 2021", adaugă Daniel Crainic, specialist în imobiliare.
De un buget ceva mai mic au nevoie chiriaşii care locuiesc în Iaşi. Potrivit imobiliare.ro, acolo o garsonieră se închiriază cu 250 de euro, în medie, lunar, apartamentele de două camere cu 350 de euro, iar cele de trei camere cu puţin peste 400 de euro.
Cei care nu îşi permit să plătească sute de euro, lunar, pe chirie, au găsit o variantă mai convenabilă. "Stau în chirie, într-un apartament de trei camere, am o cameră cu încă doi colegi", mărturiseşte un tânăr. Plăteşte lunar "100 de euro. E într-un bloc vechi". Apartamentele din imobilele vechi se închiriază la preţuri chiar şi cu 30 la sută mai mici faţă de cele din imobilele noi, spun cei din piaţă.
Preţurile medii ale chiriilor în Bucureşti
- Preţ garsonieră: 283 de euro
- Preţ 2 camere: 430 de euro
- Preţ 3 camere: 599 de euro
Preţurile medii ale chiriilor în Cluj-Napoca
- Preţ garsonieră: 299 de euro
- Preţ 2 camere: 450 de euro
- Preţ 3 camere: 550 de euro
Preţurile medii ale chiriilor în Iaşi
- Preţ garsonieră: 250 de euro
- Preţ 2 camere: 350 de euro
- Preţ 3 camere: 425 de euro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰