Antena Meniu Search
x

Video Cumpărătorii preferă acum locuințele fără finisaje, pentru a fenta TVA-ul de 19%. Câți bani se pot economisi

Toamna asta se poartă apartamentele fără finisaje. Dezvoltatori imobiliari şi clienţi preferă astfel de locuinţe, ca să scadă preţul şi costurile. De anul viitor creşte TVA pentru imobile mai scumpe de 120.000 de euro. Cu banii economisiţi din diferenţa de TVA, mulţi români îşi fac calculul că pun la punct apartamentele şi încă le mai rămân bani. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 02.11.2022, 19:42

Vezi și

Mădălina Chițac, reporter Observator: Acest apartament costă acum 140.000 de euro şi, conform legislaţiei, ar urma să plătim un TVA de 5%. Din ianuarie 2023, TVA-ul va creşte până la 19 procente, asta înseamnă că ar urma să plătim către stat peste 26.000 de euro. 

O sumă deloc de neglijat, pe care cei mai mulţi nu sunt dispuşi să o dea. Care sunt soluţiile?

Ionuţ Chitea, manager vânări: O parte dintre clienţi vor căuta apartamente cu suprafaţă mai mică şi vor încerca să se încadreze în acest plafon de TVA de 5%. Cu siguranţă vor fi clienţi care îşi vor finisa singuri apartamentele. 

Dezvoltatorii, tentați să dea locuințele fără finisaje complete

Pe acelaşi subiect

Asta înseamnă că, în perioada următoare, pentru a-şi vinde imobilele, dezvoltatorii vor fi tot mai tentaţi să le dea fără finisajele complete. Mai ales că de curând, a apărut o schimbare de norme, în parlament. 

Georgian Marcu, consultant imobiliar: Marea majoritate a proprietăţilor care înainte se încadrau în TVA de 5% să fie vândute "la gri". Zilele trecute a apărut o clarificare în Parlament, referitor la ceea ce înseamnă spaţiul locuibil, care spune că acea proprietate trebuie să fie conectată la utilităţi, să ai acces neîngrădit, să fie compusă dintr un spaţiu de dormit, un grup sanitar şi o zonă de zi. Cu alte cuvinte, "locuibil" în opinia aleşilor noştri înseamnă şantier. 

Calcul: Care este diferența de preț rezultată din creșterea TVA

Pentru un apartament de 50 de metri pătraţi, finisajele de bază, din clasa medie de preţ, costă cam 7.000 de euro. În cazul aceleiaşi locuinţe, diferenţa de preţ rezultată din creşterea TVA ar fi peste 17.000 de euro. Modificarea taxei pe valoare adăugată în construcţii intră în vigoare din ianuarie, aşa că agenţii imobiliari se aşteaptă la efervescenţă pe piaţă la sfârşitul anului.

Ionuţ Chitea, manager vânări: Lunile noiembrie şi decembrie vor fi un pic mai active, vor fi foarte mulţi cumpărători care vor încerca să finalizeze precontractul notarial până la sfârşitul anului.

În urmă cu doi ani, autorităţile măriseră plafonul de TVA 5% pentru locuinţe până la 700.000 de lei. În vară au decis scăderea pragului la 600.000 de lei, ca să adune mai mulţi bani la buget. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Cumpărătorii preferă acum locuințele fără finisaje, pentru a fenta TVA-ul de 19%. Câți bani se pot economisi