Soții Ileana și Dănuț au investit 3.000 de lei, iar acum culeg roadele: "De nu te pricepeai deloc şi tot îl făceai"
Să îţi poţi cultiva singur legumele, fără chimicale, a devenit visul multor români. Norocoşi sunt cei care au o palmă de pământ şi îşi pot construi propria seră. Investiţiile sunt de câteva mii de lei, iar legumele crescute în solariile de acasă sunt suficiente pentru o familie de patru persoane.
De Cristina Oprea la 22.03.2023, 22:19Pentru soţii Ileana şi Dănuţ Constantinescu a început agitaţia de primăvară. Merg să cumpere răsaduri, pentru ca la vară să se bucure de roşii, vinete şi ardei din serele proprii. Acasă, îi aşteaptă solariile pregătite deja. Sunt mulţumiţi de recoltă şi de faptul că au certitudinea că mănâncă legume curate.
Dănuţ, agricultor: Avem un solar mic de vreo... 40 de fire punem în el. Mai face soţia bulion, mai bagă la borcane.
În urmă cu zece ani, când s-au hotărât să-şi crească legumele în sera proprie, s-au mirat de cât de uşor a mers totul.
Solariul s-a ridicat văzând cu ochii
- Afacerea de succes pornită de Aura. După 10 ani în corporaţii s-a mutat la sat, unde şi-a schimbat radical...
- Dimineața învățătoare, după ore ciobăniță. Maria, o tânără din Sibiu, a găsit echilibrul între afacerea...
- Afacerea pusă la cale de Cristian în Piaţa Obor. A adus angajaţi din India, care au venit pentru un salariu mai bun
Dănuţ, agricultor: În două ore, maximum, cu soţia, l-am făcut pe bucăţi, tot. A venit ambalat, cu schiţă. De nu te pricepeai deloc şi tot îl făceai.
Cristina Oprea, reporter Observator: Un solar de 30 de mp cum este acesta este mai mult decât suficient pentru o familie de patru persoane. Aşa că apucaţi-vă de treabă dacă vreţi să aveţi toată vara legume proaspete şi sănătoase pe masa dumneavoastră.
Inginerii agricoli spun, totuşi, că suprafaţa ideală a unei sere suficient pentru a hrăni o familie este de circa 50 de metri pătraţi. În acest caz, investiţia se ridică la aproximativ 3.000 de lei.
Daniel Ivaşcu, inginer agricol: Arcada este 85 de lei. Ţeava simplă, neîndoită, este 70 de lei. Apoi mai sunt elementele de fitingăraie, de unire a ţevilor, care sunt 2-3 lei.
Pentru necunoscători, firmele specializate au o serie de tips and tricks pentru solarii
Daniel Ivaşcu, inginer agricol: Fiecărui om i se oferă consultanţă. I se arată cum se folosesc aceste elemente de legătură între ţevi. Apoi mai sunt nişte clipsuri care se folosesc în scopul de a ataşa folia pe ţeavă.
După montare, următorul pas e plantarea răsadurilor. Vedetele lunii martie sunt roşiile. Un fir costă între un leu şi trei lei.
Daniel Ivaşcu, inginer agricol: Roşiile acestea semi profesionale sau profesionale, recomandate pentru solarii, fac fructe în etaje, iar fiecare etaj poate ajunge la 1-2 kg de roşii. Producţia obţinută depăşeşte investiţia.
Deşi apetitul declarat pentru legumele crescute în propria curte e mare, pe hârtie statisticile arată altceva. Dacă la începutul anilor '90, suprafaţa serelor în România ajungea la 5.000 de hectare, în prezent nu depăşeşte 250 de hectare.