Antena Meniu Search
x

Video Afacerea pusă la cale de Cristian în Piaţa Obor. A adus angajaţi din India, care au venit pentru un salariu mai bun

Importul de forţă de muncă schimbă comerţul din România. Magazinele cu produse asiatice sunt tot mai dese. Sunt deschise în principal pentru migranţii veniţi pentru a câştiga bani la noi în ţară. Însă produsele exotice au căutare şi printre români.

Alin Stan
de Alin Stan

la 16.03.2023, 21:03

Vezi și

Legume, condimente sau produse de îngrijire din Asia, toate se găsesc în cateva magazine de doar câţiva metri pătraţi din Piaţa Obor. Pe Tahul l-am găsit printre rafturile unei astfel de prăvălii. Este din India şi a venit în România acum trei ani pentru un salariu mai bun.

Tahul, muncitor din India: Îmi place, este bine. Acum este şi mâncare, Condimente din India. Avem tot aici, în magazin. Avem condimente, avem orez, curry, kumasala. Este mâncare şi indiană şi nepaleză, dar şi srilankeză.

Nu doar asiaticii caută magazine de acest fel

Caseal este din Sri Lanka. Îşi face des cumpărăturile tot în magazinele asiatice. Spune că acestea ,,îi hrănesc'' dorul de casă.

Pe acelaşi subiect

Caseal, Srilanka: Îmi place în România şi aici oamenii sunt buni. De aici cumpăr spices noodles. Este foarte bun magazinul.

În spatele acestor afaceri din Obor este Cristian, un român pasionat de India. ,,A mirosit" profitul, mai ales că numărul asiaticilor de la noi din ţară creşte continuu.

Cristian, proprietar magazin: Noi chiar am încercat să aducem o parte din India în România şi să se simtă ca acasă. Toate produsele sunt autentice. Încercăm să menţinem preţuri cât mai decente.

Alok Sah s-au mutat din Nepal în România acum 12 ani. Şi-a deschis şi el un magazin cu specific asiatic. Orezul basmati şi condimentele colorate şi puternic mirositoare sunt produsele cele mai căutate.

 Alok Sah, proprietar magazin: Eu sunt pasionat de gătit. Găteam şi când studiam în facultate, tot timpul. Aici nu găseam toate condimentele pe care le voiam eu pentru a găti mâncare indiană, srilankeză sau thailandeză. În ultima vreme, au început să vină şi oameni din Nepal sau India în România. Aveau aceeaşi problemă. Nu găsesc ce trebuie, condimente. Apoi am zis ca dacă tot am pasiune şi mulţi au nevoie, hai să deschidem.

Nu doar asiaticii caută magazine de acest fel.

Cristian, proprietar magazin: Câştigăm clientelă şi din partea clienţilor români. Foarte mult în ultimul timp.

Tot mai mulți cetăţeni din Nepal, Bangladesh sau Sri Lanka vin în România

Tot mai mulți cetăţeni din Nepal, Bangladesh sau Sri Lanka vin în România , unde compensează lipsa muncitorilor români. Ultimele date arată că sunt peste 100.000. Pe mulţi dintre ei vi i-am prezentat în seria "Străini în Visul românesc".

Adrian Negrescu, analist economic:  Pe măsură ce numărul muncitorilor străini, în special asiatici, va creşte, să ne asteptam ca aceştia să-şi aducă cu ei şi obiceiurile de consum, mâncarea specifică, modul în care trăiesc. Există deja zeci dacă nu sute de business-uri croite în jurul acestora, care aduc în ţară tot ce aceştia au nevoie, de la haine, condimente şi produse alimentare.

Chiar dacă asiaticii sunt atraşi cel mai mult de joburile în construcţii, care se plătesc cel mai bine, am ajuns să-i regăsim peste tot: în restaurante, agricultură sau transporturi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Afacerea pusă la cale de Cristian în Piaţa Obor. A adus angajaţi din India, care au venit pentru un salariu mai bun