Antena Meniu Search
x

Video Afacerea de succes pornită de Aura. După 10 ani în corporaţii s-a mutat la sat, unde şi-a schimbat radical viaţa: "Livrăm și în străinătate"

Satul poate fi plin de oportunităţi, dacă-i dai o şansă. E concluzia tinerilor care au renunţat la joburi şi la oraş, şi au riscat să deschidă afaceri la ţară. Nu doar că s-a dovedit un pariu de succes pentru ei. Dar şi pentru comunitatea rurală e o şansă să se dezvolte. Fenomenul creşte în multe zone din ţară. O poveste de succes, din seria Sătul de Oraş

de Redactia Observator

la 22.03.2023, 20:50

Vezi și

E încă iarnă în Slon, dar asta nu deranjează pe nimeni. Aici, în inima unui sat la granița dintre Prahova și Braşov, îşi are afacerea Aura. În podul casei părintești. "Naveta mea: ies din casă și vin la serviciu", spune Aura Brebeanu, urcând scările casei. Acum trei ani a amenajat un mic atelier de cusut, unde a transformat o pasiune în afacere. "Hai să încercăm lenjerii, că toată lumea cumpără lenjerii, îmi plac, am idei. La ce lucrează Mimi acum... Este un kimono personalizat", arată ea echipei Observator.

Afacerea de succes pornită de Aura

Lenjerii de lux, cusute de mână, pijamale şi jucării - au fost pariul Aurei pentru o viaţă la sat. După 10 ani în corporații, nu știa nici să coasă, nici să facă business, dar a învățat pe parcurs. "Ştii, Cami, când am venit la tine cu mama și am zis uite, eu aș vrea să fac un atelier în care să vindem lenjerii și hai dacă faci... Am crescut super repede", spune Aura Brebeanu, antreprenor.

Aura a devenit angajator de bază în Slon. Vânzător la magazinul din sat sau îngrijitor la școală - alte oportunități nu erau în zonă. Aşa că noua afacere a fost mană cerească pentru croitoresele care făceau naveta zeci de kilometri, la oraş. "Eugenia își vede casa de aici și toate fetele sunt din sat. De fapt, e ca acasă", adaugă Aura Brebeanu, antreprenor. Erau 10 angajate la început. După pandemie, au rămas şase. Au fost ani grei. Dar cu echipa ei mică, Aura a ajuns la 300.000 de euro cifră de afaceri anual.

Pe acelaşi subiect

"Eu zic că poți să faci, să găsești și idei de business, să găsești o modalitate prin care să te susții. E internetul și tot accesul ăsta care nu mai separă locuitul la țară de statul la oraș, că informațiile pe care le ai tu le am și eu la fel de simplu, la un click distanță. Din vârful muntelui livrăm și în străinătate și în toată țara", povesteşte Aura Brebeanu, antreprenor.

De la oraş, la sat. Cum li s-a schimbat viaţa

E pauza de prânz pentru Mircea, soțul Aurei, care lucrează patru zile pe săptămână de acasă. Și e timpul pentru ei doi. Într-un timp cu alt ritm, cu altă semnificație. "Tot timpul am fost fascinat de gândul ăsta la țară. Eu nu știam ce înseamnă să ai animale. La bloc, am avut niște peștișori pentru o perioadă scurtă până mureau, dar altfel nu. Am învățat să mulg caprele. S-a schimbat lumea mea, dar s-a schimbat conform lucrurilor pe care le doream", mărturiseşte Mircea Brebeanu.

Timp de doi ani, Aura și Mircea au făcut naveta zi de zi la București. Două ore dus, două ore întors. Până când au decis să se mute definitiv la sat, pentru ca fiul lor să crească în natură. "Pot mai mult să merg pe afară decât la București. Îmi place mult că ninge și fac partide de bulgărit. De obicei mergem pe gârlă", spune Radu Brebeanu, care preferă viaţa la sat.

"Ne trezim dimineața și auzim păsările cântând sau vii după amiaza și tot așa, e liniște, e bine. Avem timp de stat în familie, avem timp să stăm cu Radu. Multă lume mă întreabă, și din prietenii noștri: Şcoala o face acolo? Şi e o tonalitate la modul vai, dar cum, face școala acolo?", povesteşte Aura Brebeanu, antreprenor.

Sătenii i-au primit cu braţele deschise

Pentru săteni, a fost o surpriză când s-au mutat aici "orășenii". Dar şi un prilej să se dezvolte împreună. Aura şi Mircea au înfiinţat un ONG: au adunat copiii să strângă gunoaiele din sat, au organizat târguri, ca să lege comunitatea. Au chemat psihologi pentru elevii care provin din medii cu violență familială. Au creat un club de lectură, au strâns donații pentru cărți și au mobilat clasele din școală. "În sat la noi e o pânză albă, în care dacă vrei să experimentezi și să aduci ceva, chiar poți și ești și primit cu brațele deschise", adaugă Aura Brebeanu, antreprenor.

Acum se pregătesc să termine de renovat întreaga școală, pentru prima oară după 50 de ani. "Mai sunt cinci săli, noi avem bugetul necesar pentru trei săli. Până la vară noi sperăm să strângem pentru toate cele cinci și holul, și atunci școala chiar va fi la standarde moderne", mai spune Aura Brebeanu, antreprenor. "Sunt încântați și devin mai responsabili. Sunt foarte atenți să nu murdărească pereții, să nu murdărească băncuțele, grijă la parchet, își șterg picioarele cu mare grijă la intrare, să nu lase noroi", povesteşte Aura Brezeanu, directoare școală.

Românii plecaţi peste hotare revin acasă

Uneori e nevoie doar de mici exemple ale binelui ca să provoci o schimbare mai mare. Iar momentul pare mai potrivit ca niciodată. "Avem copil venit din Australia, anul trecut. Din ianuarie avem un băiețel la clasa a şasea, îl avem ca audient, venit din Honduras. Anul viitor urmează să vină unul din Cipru. Sunt oameni din sat, plecați în străinătate de mulți ani, reîntorși. Părinții trag înapoi la sat", adaugă Aura Brezeanu, directoare școală.

E un val al revenirii acasă. Povestea celor care regăsesc simplitatea într-o lume complicată, în fiecare miercuri, la Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Exclusiv Observator » Afacerea de succes pornită de Aura. După 10 ani în corporaţii s-a mutat la sat, unde şi-a schimbat radical viaţa: "Livrăm și în străinătate"