"Stăm doar în casă". Pe ce cheltuiește banii Vali, unul dintre românii cu 2.500 de lei salariu
Facturi, alimente, transport, impozite şi taxe. Pe asta se duc aproape toţi banii de salariu. E situaţia în care se găsesc tot mai mulţi români. Vacanţele şi ieşirile în oraş sunt tot mai rare în ultima vreme, iar cei care muncesc pe salariul minim ajung să se împrumute de la prieteni ca să treacă de la o lună la alta.
De Alin Stan la 11.07.2022, 19:53Ieşirile în oraş, mersul la cinematograf ori vacanţele sunt doar câteva lucruri la care românii încep să renunţe. Bucăţi mari din salariu se duc deja pe alimente, plata facturilor sau a altor taxe. Din salariul de 2.500 de lei pe lună, Vali nu mai rămâne cu nimic şi ajunge să apeleze la ajutorul prietenilor.
Salariile nu mai fac față scumpirilor. Pe ce dau românii banii
”Cam cât chletuiesc pe lună? Cred că în jur de 2.000 de lei. Din 2.500 de lei”, spune el. Întrebat cum reuşeşte să se descurce, Vali răspunde: ”Foarte greu, mă împrumut. Nu mai ies. Stăm doar în casă”. Nu e nici pe departe singurul în situaţia asta. ”În general, nu prea rămâi nici cu 40% din salariu. Dacă locuiești în chirie, asta te duce foarte mult, iar apoi mâncare. Asta-i baza”, povestește un român. ”Rămân undeva la 1.000 de lei, să zicem. În cazuri bune. Dacă se mai ivește ceva sau se strică ceva prin casă, trebuie iar să scoţi bani din buzunare”. ”Înainte ieşeam cred că de 5-6 ori pe lună la un film. Acum nu”, a adăugat un alt trecător.
Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că în primele luni ale acestui an, peste 85% din venitul unui român mergea pe plata facturilor şi a lucrurilor strict necesare. Abia 15% avea la dispoziţie pentru altele. Iar economiştii cred că din toamnă va fi şi mai rău. ”Nu poţi decât să reduci cheltuielile pe care le poţi reduce. Există o limită acolo. Poţi eventual să cobori la nivelul de calitate al produselor, dar şi acolo există o limită”, este de părere Adrian Mitroi, analist economic. ”Ce va fi din toamnă, nu știu. Sunt puţin îngrijorat. Cred că vor trebui să se găsească soluţii la nivel guvernamental pentru a ne proteja într-un fel sau altul. Măcar la costurile cu energia şi cu combustibilul”.
- Locul de muncă din România unde angajaţii vin la birou doar dacă nu pot sta acasă. Salariu peste medie şi...
- Pustiu pe litoral în plin sezon estival. Unele terase se plâng că au zile în care nu vine niciun client
- La ce temperatură trebuie să tii aerul condiționat ca să reduci costurile la facturi până la un sfert
Lipsa banilor are și efecte mai puțin vizibile
Lipsa banilor nu ne afectează doar lista de cumpărături. Există inclusiv efecte psihologice. Astfel că psihologii ne recomandă să ne organizăm chiar şi din acest punct de vedere. ”Avem nevoie să vorbim cu noi înșine, să le asumăm şi să le punem pe hârtie şi să ințelegem că ele sunt doar niște temeri”, recomandă Jeni Chiriac, psiholog.
În România, mai bine de un sfert dintre angajați sunt nevoiţi să se descurce cu salariul minim pe economie. Cea mai mare parte din bani se duce pe alimente şi pe lucrurile necesare în casă. Cea mai mică, pe activităţi culturale sau de relaxare.