Antena Meniu Search
x

Video Românii nu scapă de scumpiri nici în vacanță. Cu cât au crescut prețurile la restaurantele din Grecia sau Italia

Vacanţa în Europa costă mai mult vara aceasta. Preţurile la restaurantele din Grecia şi Italia au crescut şi cu 30% în ultimele luni. Cele mai ieftine destinaţii rămân Bulgaria şi Turcia. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 08.07.2022, 20:35

Vezi și

Pizza, paste, cafea, îngheţată - toate sunt apreciate de turişti şi toate s-au scumpit în ultimele luni. 

Cornelia Crîşmaru, corespondent Observator în Italia: Preţul unui mic dejun italian costă cu 50 de eurocenţi mai mult decât anul trecut. 

Băuturi și meniuri mai scumpe în Italia

Adică aproximativ 3 euro pentru o cafea şi un croissant. O porţie de paste costă aproximativ 10 euro într-un restaurant de clasă medie, iar o cină pentru două persoane, cu antreu, fel principal şi desert ajunge la 60 de euro. În medie, cu 10% mai mult, decât anul trecut. Şi dacă între mese vreţi să vă răcoriţi cu o îngheţată şi ea e mai scumpă anul acesta.   

Pe acelaşi subiect

Reporter: Faţă de anul trecut, ai remarcat vreo diferenţă e preţ la îngheţată?

Turist: Da, am observat că ar fi cam 50 de cenţi, chiar un euro în plus. Şi în baruri, restaurante, unele produse, chiar şi la cafea găseşti uneori 10-20 de cenţi în plus. Pare nimic, dar sigur la finalul lunii se simte că ai cheltuit ceva mai mult.

Iar comercianţii care nu vor să crească preţurile pentru că se tem să nu piardă clienţi, schimbă meniul, ca să aibă preparate pentru toate buzunarele.  

Valentina, româncă stabilită în Italia: Au crescut preţurile la făină, la ulei, la orice material pe care noi îl folosim pentru baze, sare, tot.  

Trecem pe celălalt mal al Mediteranei, în Grecia. Destinaţia preferată de români pentru vacanţa de vară ne aşteaptă şi ea cu preţuri mai mari. 

Cristina Filip, reporter Observator: Anul acesta, în Grecia, mâncarea este mai scumpă cu 10-20%. De exemplu, o cafea costă aproximativ 4 euro, o bere între 4-5 euro. Iar un souvlaki de pui aproximativ 9 euro. 

Un cuplu care va cina la o tavernă din Grecia va cheltui aproximativ 40 de euro

Chiar şi aşa, tour operatorii estimează că aproximativ un milion şi jumătate de români vor vizita Elada anul acesta. Rămânem tot în Mediterana, dar pe malul turcesc. Ţara este de mai multe luni în criză economică, după ce moneda naţională s-a prăbuşit, aşa că, pentru turişti, este vara aceasta una dintre cele mai ieftine destinaţii turistice.

O cină pentru două persoane, cu trei feluri principale, costă în restaurantele din Antalya, de exemplu, în medie aproximativ 14 euro, de trei ori mai ieftin decât în Grecia şi de aproape cinci ori mai puţin decât în Italia.

Şi vecinii bulgari au mai crescut preţurile. O cină pentru două persoane pe litoralul de la vecini este anul acesta aproximativ 31 de euro, o bere 1,5 euro, iar o cafea un euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Românii nu scapă de scumpiri nici în vacanță. Cu cât au crescut prețurile la restaurantele din Grecia sau Italia