Video Noile modificări ale Codului Fiscal au trecut de coaliție. Taxarea suplimentară pentru companiile mari și eliminarea impozitului pe venit pentru salariul minim vor intra în vigoare din 2023
După discuţii interminabile, Coaliţia a bătut palma pe o serie de modificări la Codul Fiscal. Impozite mai mici pentru cei care câştigă mai puţin şi taxe mai mari pe case. Acestea sunt două dintre măsurile agreate. Despre întregul pachet ne vorbeşte Greta Neagu.
Greta Neagu, reporter Observator: "Liderii coaliţiei de guvernare au decis asupra unor măsuri care vor intra în vigoare de anul viitor. Însă sunt şi aspecte asupra cărora nu s-au înţeles în momentul de față și vorbim despre acea taxă de solidaritate aplicată companiilor cu o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, dar și despre suprataxarea bugetarilor care au salarii mai mari decât cel al președintelui Iohannis."
"Sunt discuții în continuare și despre creșterea impozitului în industria jocurilor de noroc până la 40%. Ce s-a decis în momentul de față este eliminarea impozitului pe venit pentru salariul minim și creșterea sa graduală până la 10% pentru veniturile de până la 4.500 de lei. Dincolo de acest plafon vorbim despre impozitul de până acum, de 10%."
"De asemenea, crește baza de impozitare pe case, astfel că aceasta se va face în funcție de grila notarială și nu de cea actuală, prevăzută în Codul Fiscal. O altă măsură care va intra în vigoare de la anul este creșterea TVA la 19% pentru produsele cu zahăr."
Modificările Codului Fiscal, motiv de controverse în coaliția de guvernare
- Cum vrea guvernul să acopere găurile din bugetul de stat. Lista taxelor care vor fi mărite de coaliţia de guvernare
- Cine sunt românii care ar putea fi impozitaţi progresiv: "Nu trebuie să suferim noi, cei care câştigăm mai mult"
- Impozitarea progresivă, înlocuită. Aleșii vor mai puțini bani de la salariați și mai mulţi de la firme
Discuțiile legate de modificările Codului Fiscal au început din primele luni ale anului 2022, miniștrii discutând despre posibilitatea unor taxe și impozite mai mari sau noi care să crească veniturile de la bugetul de stat. Printre opțiunile luate în calcul în acel moment s-au numărat impozitarea bacșișului, introducerea impozitului progresiv pentru salarii și regândirea facilităților fiscale pentru sectorul IT.
În luna mai, discuțiile au revenit în zona impozitelor colectate de statul român de la cetățeni. Astfel, s-a luat în calcul posibilitatea ca pentru cei care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, 2550 lei brut, să nu plătească impozit pe venit, ceea ce ar fi adus o creștere a
Scenariile discutate în acel moment includeau și un impozit pe venit de 5% pentru cei care câștigă salariul mediu pe economie, în jur de 6.000 de lei, în cazul lor o astfel de măsură le-ar aduce 200 de lei în plus în buzunare.
Printre măsurile care au fost luate în calcul și care au trecut de liderii coaliției se numără majorarea TVA-ului pentru produsele cu zahăr, de la 9% la 19%. În plus, din 2023, acciza pentru țigări și alcool ar urma să fie majorată cu un leu (20% față de nivelul actual) și, respectiv, 60 de bani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰