CALCUL: Sute de mii de români vor plăti rate mai mici. Decizia luată de Banca Centrală Europeană
Sute de mii de români cu credite în euro vor plăti rate mai mici. Banca Centrală Europeană a decis astăzi scăderea dobânzii de referinţă, a treia oară în acest an. Asta se traduce în mici economii. Iată cu cât scad ratele.
De Lucia Cujbă la 17.10.2024, 19:53O veste bună pentru toţi românii cu credite în euro a venit azi de la Frankfurt. Banca Centrală Europeană a redus dobânda de referinţă cu 0,25%, de la 3,5% la 3,25%. Asta se traduce printr-un Euribor mai mic - este indicele în funcţie de care se stabilesc dobânzile variabile la creditele în euro.
Rate mai mici la creditele în euro
De exemplu, pentru un credit de 70.000 de euro, luat pe 30 de ani, plătim acum o rată de 473 de euro, însă în urma scăderii Euribor vom plăti 461 de euro, adică o reducere de 12 euro. Sunt vizibile mici reduceri, însă cu toate astea rata este mai mare cu 40% faţă de 2021, atunci când Euribor avea o valoare negativă. Soluţia pentru românii împovăraţi de rate este refinanţarea cu dobândă fixă, atât în euro, cât şi în lei.
Banca Centrală Europeană a redus ratele dobânzilor cu un sfert de punct, până la 3,25%, pe fondul semnelor de slăbire a creşterii şi inflaţiei în zona euro. Mişcarea de joi a dus ratele din zona euro la cel mai scăzut punct din mai 2023 şi a urmat unei reduceri de aceeaşi mărime la reuniunea BCE de luna trecută. Aceasta a fost anticipată pe scară largă ca urmare a publicării unor date economice mai scăzute decât se aşteptau, scrie FT.
- Titluri de stat Fidelis 2024. O nouă emisiune, lansată de Ministerul Finanţelor, se listează joi la bursă
- Inflaţia din România, cea mai mare din UE pentru a şaptea lună la rând. Care sunt ţările cu cele mai scăzute...
- România va exporta din nou carne de oaie, vită şi capră în Maroc. Ce alte produse vom mai trimite
"Informaţiile primite privind inflaţia arată că procesul dezinflaţionist este pe drumul cel bun", a transmis BCE. "Perspectivele inflaţiei sunt, de asemenea, afectate de surprizele negative recente ale indicatorilor de activitate economică". Oficialii germani au avertizat că cea mai mare economie a Europei se va contracta pentru al doilea an consecutiv.
Inflaţia din zona euro a scăzut la 1,7%
Inflaţia din zona euro a scăzut la 1,7 % în perioada până în septembrie, coborând sub ţinta de 2 % a băncii centrale pentru prima dată în mai mult de trei ani. Înainte de reuniune, comercianţii de pe pieţele de swap-uri estimau încă patru sau cinci reduceri ale ratelor cu un sfert de punct până la jumătatea anului viitor, inclusiv aproape certitudinea unei reduceri în decembrie.
Rezerva Federală a SUA a redus rata dobânzii de referinţă în septembrie, pentru prima dată în mai mult de patru ani, reducând costurile de împrumut cu o jumătate de punct şi semnalând noi reduceri pe viitor. De asemenea, se aşteaptă ca Banca Angliei să reducă din nou ratele în noiembrie, după reducerile de la începutul acestui an.