Tranzacţie record: Un om de afaceri a dat 14 milioane de euro pe un teren din Capitală. Apartamentele se vor vinde aici cu 10.000 euro mp
Tranzacţie-record pe piaţa imobiliară! Statul a vândut un teren din Bucureşti cu aproape 14 milioane de euro. Cumpărătorii vor transforma lotul de peste 4.000 de metri pătraţi într-un complex imobiliar de lux, cu 1500 de apartamente. Achiziţia nu îi surprinde pe unii analişti care spun că terenurile din Capitală devin comori pentru oamenii de afaceri dispuşi să investească. Alţii nu exclud posibilitatea că ne vom lovi, din nou, de o bulă imobiliară care va scădea drastic preţurile.
De Greta Neagu la 29.04.2022, 20:16Nordul Capitalei. Mină de aur pentru investitori. Aici, fiecare bucată de pământ înseamnă profit. Statul tocmai a vândut un teren la un preţ la care alţii îşi cumpără o locuinţă la Hollywood.
Greta Neagu, reporter Observator: Proprietatea se află pe bulevardul Mircea Eliade, una dintre cele mai râvnite zone din Capitală pentru investitori. Licitaţia pentru teren a pornit de la şapte milioane de euro, însă în final aceasta a fost vândut cu 13,6 milioane de euro.
Terenul, la doi paşi de Lacul Floreasca, se învecinează cu dezvoltatori de lux. Puţin peste 4 mii de metri pătraţi - aşa arată o adevărată comoară! În curând, aici se vor construi apartamente care se vor vinde la peste 10 mii de euro metrul pătrat.
Mină de aur în Nordul Capitalei
- O familie a cumpărat o casă din satul "fantomă" Rotunda cu 1.300 euro. Cum arată după o investiţie de 80.000 lei
- Un dezvoltator imobiliar și câțiva angajați ai Primăriei Pitești, anchetaţi după ce două blocuri au fost...
- Sectorul ZERO: Ce este şi unde ar putea apărea blocuri de 10 etaje pe terenuri arabile. Scandal uriaş pe...
Preţul nu ar trebui să şocheze spun agenţii imobiliari, pentru că în zonele premium ale Capitalei, nu există terenuri de vânzare pe măsura cererii. Erou Iancu Nicolae este un alt exemplu de bulevard în care profiturile au înflorit în ultima vreme.
Marina Ranga, agent imobiliar: 500 de euro pe metrul pătrat -culminează cu 7-800, în funcţie de ce poţi să construieşti pe terenul acesta.
La vânzare, un apartament se poate vinde aici şi cu peste 2.000 de euro metrul pătrat. Spre Bulevardul Pipera sau în zona Tunari preţurile încep să mai scadă.
Marina Ranga, agent imobiliar: Acolo unde poţi să îţi achiziţionezi un teren cu 100 de euro pe metrul pătrat- o să ai câmpuri de jur împrejur. O să trebuiască să aduci utilităţi, de exemplu.
Aşa că investitorii merg la sigur. Pe Barbu Văcărescu de exemplu se construiesc blocuri pe terenul unei foste fabrici.
Greta Neagu, reporter Observator: 1500 de euro. Atât valorează peticul de teren pe care tocmai vi l-am evidenţiat. În urmă cu cinci ani, acelaşi metru pătrat costa undeva la 700 de euro. De altfel, valoarea terenurilor din zonele bune ale Capitalei s-a dublat în ultimii ani, iar o astfel de proprietate scoasă la vânzare poate să îşi găsească cumpărător chiar şi în două zile.
Eduard Uzunov, proprietarul unei agenţii de nişă: Terenurile cresc la preţ pentru că cererea este mare, pentru că cererea rezidenţială şi nu doar rezidenţială este mare din cauza inflaţiei pe care o trăim în aceste momente în toată lumea, nu doar în România.
La polul opus se bate pasul pe loc
La polul opus, în celelalte zone ale Capitalei dezvoltatorii bat pasul pe loc, iar clienţii sunt din ce în ce mai puţini. Pentru că preţurile au crescut într-un ritm ameţitor, iar creditele se scumpesc de la o lună la alta- mulţi se tem, pe viitor, de o nouă bulă imobiliară.
Bogdan Cociobanu, evaluator imobiliar: Sunt mai mulţi jucători în piaţă care consideră că au mai văzut filmul ăsta. E clar că în piaţă s-au întâmplat nişte lucruri în ultimii an. Piaţa imobiliară este ciclică, nu poate să crească la infinit. La un moment dat trebuie să se şi corecteze.
Reporter: - E momentul să se corecteze?
Bogdan Cociobanu, evaluator imobiliar: Ar putea fi, nu ştiu. 32,20 Sunt multe incertitudini astăzi.
Cristian Tudorescu, analist economic: Mă aştept la încetiniri, mă aştept la amânarea unor decizii legate de astfel de achiziţii. O recomandare este să îţi faci un calcul- dacă rata la credit ţi-ar creşte cu 20 la sută, să zicem sau 30 la sută.
În prima parte a acestui an volumul total al investiţiilor de pe piaţa imobiliară din România a ajuns la 98,6 milioane de euro.