Antena Meniu Search
x

Sectorul ZERO: Ce este şi unde ar putea apărea blocuri de 10 etaje pe terenuri arabile. Scandal uriaş pe exproprieri de 1,7 euro/mp

Scandalul imobiliar din Mogoșoaia, una dintre cele mai bogate comune din România, este departe de a se fi încheiat. USR a readus proiectul Sectorului ZERO în discuție, acuzându-l pe primarul din Mogoșoaia că pregătește un tun imobiliar de un miliard de euro și că a modificat regulamentul de funcționare al Consiliului Local pentru a-și oferi majoritatea de care are nevoie ca să exproprieze și să treacă în proprietatea Primăriei 1.200 de hectare de teren arabil. "E un prost în minister care nu știe să calculeze” a răspuns primarul Paul Precup.

de Redactia Observator

la 19.01.2022, 14:50

Sectorul ZERO: Ce este şi unde ar putea apărea blocuri de 10 etaje pe terenuri arabile. Scandal uriaş pe exproprieri de 1,7 euro/mp
Sectorul ZERO: Ce este şi unde ar putea apărea blocuri de 10 etaje pe terenuri arabile. Scandal uriaş pe exproprieri de 1,7 euro/mp - Observator

Pe un teren de peste 1000 de hectare, adică aproape jumătate din comună, ar urma să se construiască blocuri cu 10 etaje. Prin hotărâri ale consiliului local, proprietarii de terenuri din perimetrul respectiv trebuie să cedeze gratuit aproape jumătate din terenul pe care îl dețin și să accepte relocarea.Cine nu acceptă va fi expropriat. ”Cedează primăriei 39% din terenul arabil, iar diferența de 61% o primesc în intravilan”, susține USR. 

Observator a relatat în mai multe rânduri despre proiectului Sectorului ZERO din Mogoșoaia. Primarul a transmis că nu se va opri oricine s-ar împotrivi. Ar urma să fie construite un campus universitar, blocuri de locuinţe, spital, grădiniţă, clădiri de birouri, iar pădurea devine parc. Doar că sună prea bine pentru a fi adevărat, spun cei care deţin teren în zona vizată de primar. Cine deţine teren în zonă, potrivit planului, ori cedează 39% din suprafaţă, ori va fi expropriat la un preţ de nici 2 euro pe mp.

Primarul PNL al comunei, Paul Precup, susține că este un proiect de dezvoltare urbană și chiar și el a cedat terenul lui primăriei. USR acuză însă că sunt mulți politicieni liberali care dețin terenuri în Mogoșoaia și sunt de acord cu exproprierile controversate.

USR: Primarul din Mogoșoaia pregătește un tun imobiliar de un miliard de euro. Mai mulți liberali, printre beneficiari

Pe acelaşi subiect

USR Plus trage alarma că la Mogoşoaia se pregătește "cel mai mare tun imobiliar din România, în valoare de 1 miliard de euro". Formaţiunea susţine că mai mulţi liberali vor beneficia de pe urma acestuia, inclusiv Alina Gorghiu, Ionel Şcrioşteanu și Tudor Precup – fiul minor al primarului Mogoşoaiei Paul Precup.

Aceştia afirmă că, la mijlocul lunii decembrie, primarul a declanşat procedura de expropriere a 328 de hectare de teren, deţinute de 276 de proprietari.  "Aceştia ar urma să fie despăgubiţi cu 1,7 euro/mp de teren, în condiţiile în care terenurile din Mogoşoaia pot valora şi de peste 30 de ori mai mult. Primăria le-a transmis proprietarilor că, dacă nu sunt de acord cu suma oferită, pot să cedeze benevol 39% din suprafaţa pe care o deţin şi vor primi restul de 61% în altă parte a comunei.

Printre proprietarii de terenuri din Mogoşoaia care sunt de acord cu acest troc dubios se numără senatoarea PNL Alina Gorghiu, împreună cu părinţii ei, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal (PNL), Ionel Şcrioşteanu – secretar de stat la Ministerul Transportului (PNL) şi Tudor Precup – fiul minor al primarului Mogoşoaiei Paul Precup (PNL)", au mai transmis reprezentanții USR.

Cum se apără primarul din Mogoșoaia:"E un prost în minister care nu știe să calculeze”

"Primarul PNL Paul Precup a demonstrat că două treimi din 15 nu e 10, ci e 9,99. Totul ca să justifice că majoritatea calificată e cât vrea el să fie, nu contează ce scrie în Lege" au acuzat cei de la USR Mogoșoaia pe Facebook . 

"E un prost în minister care nu știe să calculeze. (...) Ordinul de ministru nu e făcut de ministru, e făcut de un funcționăraș, care nu știe matematică. (...) Ordinul operațiilor e de la stânga la dreapta. Prima operație care se face este doi pe trei, deci 0,66. A doua operație este ori 15, care dă, ghici ce?, 9,99. Funcționărașii ăștia din Ministerul Dezvoltării care au făcut calculul ăsta sunt la limita unor fapte penale”, a răspuns primarul Paul Precup, potrivit Mediafax

Claudiu Năsui: Ca să înțelegeți cum se fură în România. Hoție versus matematică

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a explicat miza ”demonstrației” că două treimi din 15 nu e 10, ci e 9.99.  ”Hoție versus matematică. Cât sunt două treimi din 15? 10 sau 9.99? Ca să înțelegeți cum se fură în România. Politicienii din vechile partide sunt capabili să reinventeze și matematica să poată fura. Cu 3 ani până la alegeri, consemnul pentru PSD și PNL pare să fie: furați cât puteți, că uită lumea până în 2024!

Primarul comunei Mogoșoaia vrea să dea un mare tun imobiliar pentru câțiva mari mahări din PNL.  Problema este că pentru a da acel tun, primarul are nevoie de o majoritate calificată de 11 voturi. Lucru pe care nu-l are din cauza USR.

Legea spune că majoritatea calificată se calculează așa: aplici fracția de două treimi la numărul consilierilor locali, apoi găsești primul număr natural care este mai mare decât rezultatul obținut (art. 5 lit. dd) și art. 139 alin. (2) din Codul Administrativ).

Ați crede că e destul de clar. Și este. Orice elev de școală primară ne poate spune că două treimi din 15 este 10. Iar primul număr natural mai mare ca 10 este 11. PNL avea nevoie de 11 voturi, dar cei care vor să dea tunul sunt doar 10.

Așa că politicienii care vor să fure contorsionează până și matematica până când le iese un teren în plus. Iată cum explică primarul PNL că două treimi din 15 sunt 9.99. Ca să spună că primul număr natural după două treimi din 15 este 10, nu 11 așa cum învață orice copil la școală.

Culmea, explică asta chiar la tablă în ședința pe care o puteți vedea aici la minutul 24. Oamenii aceștia vor ajunge să ne fure tot. Nu-i oprește nici legea, nici bunul simț și se pare că nici matematica”  a relatat pe Facebook Claudiu Năsui. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Sectorul ZERO: Ce este şi unde ar putea apărea blocuri de 10 etaje pe terenuri arabile. Scandal uriaş pe exproprieri de 1,7 euro/mp