Trucul prin care puteţi reduce consumul maşinii cu 20%
Preţurile carburanţilor continuă să crească, benzina de exemplu e mai scumpă cu un leu faţă de sfârşitul anului trecut. Aşa se face că un plin costă cu 50 de lei mai mult decât astă iarnă. Specialiştii ne recomandă să ţinem cont de câteva sfaturi pentru a reduce consumul: de la viteză, până la turaţia motorului şi stilul de frânare.
De Claudiu Crăciunică la 13.09.2023, 19:40Prețurile carburanţilor cresc cu câţiva bani pe litru în fiecare zi. Benzina se vinde în jur de 7,2 lei litrul, iar motorina în jur de 7,5 lei. Specialiştii se aşteptă la noi creşteri în perioada următoare. Printre posibilele explicaţii: petrolul a ajuns la aproape 100 de dolari barilul, stocurile sunt mici iar capacitatea de rafinare tot mai redusă. Metodele prin care putem scădea consumul devin astfel tot mai căutate de șoferi.
Claudiu Crăciunică, reporter Observator: Acum că a venit toamna, dacă doriți să scădeți consumul mașinii cu până la 20%, puteți să opriți aerul condiționat, mare grijă însă, dacă mergeți cu geamurile deschise, așa cum merg eu acum, și depășiți viteza de 50 de kilometri la oră, mașina o să consume mai mult decât dacă ați merge cu geamurile închise și aerul condiționat pornit.
Ce alte sfaturi utile au specialiștii
Vlad Albu, Instructor conducere defensiva: În primul rând trebuie să avem presiunea corectă în anvelope. Nu trebuie să plecăm turat, nu trebuie să plecăm în forță. Accelerarea către următoarea treaptă superioară trebuie să fie liniară în continuare, nu bruscă undeva între 1700 și 2000 de turații. 2000-2200 de ture este ideal pentru a menține un consum redus.
- Somon afumat infestat cu o bacterie periculoasă, retras de urgență de pe rafturile unui lanţ de supermarketuri...
- "Am scăpat! Mi-a ajutat Dumnezeu să scap!" Reacţia unui şofer, oprit în trafic de poliţişti. Motivul pentru...
- "Consum zi de zi. Am reţetă". Tânăr prins drogat la volan, în București; luase cocaină, opiates şi metadonă....
Şi viteza e importantă.
Vlad Albu, Instructor conducere defensiva: Între 60 și 90 de kilometri la oră, includem aici toate mașinile, inclusiv cele electrice este viteza optimă pentru a obține un consum redus.
Studiile arată că, la 100 de kilometri la oră consumul poate crește cu 15%, iar la 110 kilometri cu 25%. Şi stilul de frânare poate influenţa consumul.
La 100 de kilometri la oră consumul poate crește cu 15%
Vlad Albu, Instructor conducere defensiva: Motorul consumă nimic, zero, în momentul în care este în frână de motor, adică în treaptă de viteză, indiferent de treapta în care sunt, pur și simplu ridic piciorul de pe accelerație complet practic în momentul în care calc ambreiajul sau o scot din viteză, motorul merge în relanti, el are un consum între 0,6 și unu virgulă ceva litri pe oră.
Multe mașini noi au sistem de oprire și pornire automată a motorului, care poate reduce consumul cu până la 15% în oraș. Șoferii sunt însă reticenți. Portbagajul exterior sau suportul de biciclete cresc consumul cu până la 40% atunci când sunt încărcate.
Specialiştii recomandă să dăm jos aceste dispozitive când nu le folosim pentru că și neîncărcate pot crește consumul cu 10-20% în funcție de model.