5.000 de euro câştiga doctoriţa Anca Dumitrovici, care cerea şpagă bolnavilor de cancer. Mulţi dintre ei au murit între timp
Caz revoltător la Spitalul Judeţean Suceava. Şefa secţiei de Oncologie a fost prinsă în flagrant în timp ce lua mită de la bolnavi de cancer. Doctoriţa ar fi cerut între 50 şi 200 de lei pentru a prescrie reţete. S-ar fi mulţumit şi cu alte "atenţii": brânză, miere, cafea. Şi asta deşi câştiga oficial 5.000 de euro lunar. Medicul a fost arestat 30 de zile.
De Clara Mihociu la 20.01.2023, 19:57Şefa secţiei de Oncologie a Spitalului din Suceava a încălcat jurământul lui hipocrate, dar şi legea. A luat bani şi cadouri de la pacienţi care sufereau de cancer. N-ar fi contat gravitatea bolii. Procurorii spun că mulţi dintre bolnavi ar fi şi murit între timp.
Între 50 şi 200 de lei era tariful ilegal pentru orice reţetă oncologică. Cine nu avea bani, plătea şi în produse: caşcaval, brânză, cafea, miere, bomboane cu ciocolată ori parfumuri. De la zeci de pacienţi ar fi luat şpagă, doar în ultimele săptămâni.
Mariana Crina Gretcan, purtător de cuvânt Parchet Suceava: 62 de acte materiale au fost comise într-un interval scurt de timp, în 7 zile lucrătoare consecutive, din luna decembie a anului respectiv.
Procurorii au prins-o în flagrant în timp ce lua din nou mită
- Șefa secției de Oncologie de la Spitalul din Suceava, reținută pentru că cerea mită de la bolnavii de cancer....
- Corupţie la graniţele României: 4 vameşi şi 4 poliţişti de frontieră, reţinuţi de DNA. Alte 15 persoane,...
- Un nou scandal uriaș de corupție cu vameșii români. Șpaga cerută: între 20 și 900 de euro
A fost o noaptea albă la Spitalul din Suceava. Ambulatoriul secţiei de Oncologie a fost răscolit de anchetatori. Inclusiv biroul şi maşina doctoriţei au fost luate la puricat de procurori. Ore în şir, au căutat dovezi şi au ridicat probe. Apoi, medicul a dat explicaţii mai multe ore anchetatorilor. Într-un final, doctoriţa a fost arestată. A ajuns în faţa magistraţilor cu privirea în pâmânt, cătuşe la mâni şi fără să comenteze acuzaţiile.
Conducerea spitalului promite că bolnavii vor fi preluaţi de ceilalţi medici.
Dr. Dan Teodorovici - pdc Spitalul Județean Suceava: Activitatea medicală în cadrul Ambulatoriului şi în cadrul Secţiei de Oncologie nu va avea de suferit. Pacienţii medicului respectiv fiind dstribuiţi celorlalţi medici.
România este pe locul întâi în Europa la corupția din sistemul sanitar
Anca Dumitrovici câştiga aproape cinci mii de euro pe lună, de la Spitalul Judeţean şi de alte două clinici la care lucra. Împreună cu soţul său, medic şi el, specialist gastroenterolog, are o casă, un apartament, bijuterii de 6 mii de euro şi aproape 35 de mii de euro în conturi.
La începutul acestui an, salariile medicilor au crescut din nou, cu 25%, potrivit legii salarizării. Chiar şi aşa, România este în continuare pe locul întâi în Europa la corupția din sistemul sanitar Creşterea salariilor nu i-a făcut pe medici să uite vehile obiceiuri, plicul îndesat în halat. Un pacient din cinci recunoaște că a dat bani sau cadouri scumpe atunci când a avut nevoie de ajutorul unui doctor.
În anul 2019, Spitalul de Urgenţă din Suceava a fost primul din România certificat oficial că a implementat sistemul de management anticorupţie. După cum se vede, atestatul nu a schimbat deprinderile tutror medicilor.