Video Un nou scandal uriaș de corupție cu vameșii români. Șpaga cerută: între 20 și 900 de euro
Mega-dosar de corupţie la graniţele României. Zeci de poliţişti şi vameşi din cinci puncte de trecere a frontierei s-au trezit cu mascaţii în această dimineaţă. O adevărată reţea a mitei funcţiona în ţara noastră dar şi în Republica Moldova. Pentru sume cuprinse între 20 şi 900 de euro, agenţii închideau ochii atunci când călătorii nu avea actele în regulă sau nu aveau răbdare să le vină rândul la control.
"Sunt două variante: ori înainte ori înapoi.
Eu vă raportez! Eu vă raportez, domnule șef și vă spun.
Înseamnă că 300?
Fără patru rute (n.r. - patru sute de euro), da.
- Dosar uriaş de corupţie. Ce șpăgi ar fi luat polițiștii de frontieră pentru a-i lăsa pe moldoveni să treacă...
- "Vom continua să umplem de șpăgi buzunarele vameșilor". Revolta unui șofer de TIR, după eșecul Schengen
- ANAF vinde haine, electronice și ceasuri, cu prețuri care pornesc de la 1 leu. Unde sunt magazinele
În plic?
Încă 300, da?
Ține!".
Sunt imagini filmate în Republica Moldova, la graniţa cu România. Un poliţist de frontieră negociază cu un bărbat care vrea să treacă, dar n-are toate actele în regulă. Mai mulţi ofiţeri sub acoperire din ţara vecină au demascat o caracatiţă infracţională printre vameşi şi poliţişti de frontieră. Pentru sume cuprinse între 100 şi 900 de euro, treceau cu vederea vizele expirate ori controlau superficial marfa din maşini. O reţea asemănătoare funcţiona şi la noi.
La prima oră, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au intrat peste poliţiştii de frontieră din cinci puncte de trecere a frontierei din estul şi vestul ţării, dar şi în casele mai multor vameşi. Unii dintre ei au fost ridicaţi chiar la ieşirea din tură. Pentru câteva sute de euro, agenţii români de la graniţa de est închideau ochii atunci când cetăţeni din Republica Moldova treceau graniţa şi nu aveau acte în regulă.
Clara Mihociu, reporter Observator: Surse din anchetă spun că cetăţenii din Republica Moldova, ajunşi la vămile de la graniţa cu România, plăteau sume cuprinse între 20 ş 250 de euro, pentru a nu sta la rând şi, în acelaşi timp, pentru a nu li se face controale foarte amănunţie, nici măcar la documente. Astfel, mulţi dintre ei ar fi reuşit să intre la noi în ţară chiar şi fără acte valabile.
Ore bune, birourile au fost percheziţionate. Anchetatorii au plecat cu saci de documente. Flancaţi de mascaţi, vameşii şi poliţiştii de frontieră suspectaţi au ajuns rând pe rând la audieri. În total, 26 de persoane.
Simona Bădăluţă, avocata unui vameş: Clientul meu este acuzat că ar fi luat o mită de 20 de euro. Sunt convinsă că la final se va afla adevărul. Clientul meu este convins că se va dovedi nevinovăţia sa. Se vor face cercetări.
La graniţa de vest şpaga se dubla
Anchetatorii susţin că, la graniţa de vest, la Borş, şpaga se dubla. Poliţiştii de frontieră ar fi încasat până la 500 de euro să închidă ochii pentru aceleaşi nereguli care ar fi trebuit constatate de colegii lor din Oancea, Albiţa, Sculeni sau Stânca Costeşti. Casele unor agenţi au fost perecheziţionate.
Livia Săplăcan, purtător de cuvânt DNA: Procurorii Anticorupţie au făcut percheziţii în 31 de locaţii. Dosarul beneficiază de sprijin din partea Eurojust, agenţia UE de cooperare în materiae penală şi în cooperare cu autorităţi din Rep Moldova.
În Republica Moldova, 14 poliţişti de frontieră şi 11 vameşi dau acum explicaţii în faţa anchetatorilor pentru cel puţin 120 de abateri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰