Antena Meniu Search
x

Corupţie la graniţele României: 4 vameşi şi 4 poliţişti de frontieră, reţinuţi de DNA. Alte 15 persoane, sub control judiciar

DNA a reținut 4 vameşi de la Biroului Vamal de Frontieră Sculeni şi patru agenţi de poliţie de frontieră Borş. Ate 15 persoane au fost plasate sub control judiciar. Toşi sunt suspectați că luau până la 250 de euro mită pentru a-i lăsa pe transportatori să treacă granița cu Republica Moldova, fără a-i mai verifica.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 18.01.2023, 21:05

Vezi și

O mega-anchetă dezvăluie o caracatiţă a corupţiei la graniţele României.  Zeci de poliţişti şi vameşi din cinci puncte de trecere a frontierei s-au trezit ieri cu mascaţii. O adevărată reţea a mitei funcţiona în ţara noastră dar şi în Republica Moldova. Pentru sume cuprinse între 20 şi 900 de euro, agenţii închideau ochii atunci când călătorii nu avea actele în regulă sau nu aveau răbdare să le vină rândul la control.  Procurorii DNA au dispus măsuri preventive faţă de 23 de persoane, lucrători vamali şi poliţişti de frontieră, în dosarul care vizează fapte de corupţie în punctele de frontieră.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea unor măsuri preventive, începând cu data de  17 ianuarie 2023, faţă de un număr de 23 lucrători vamali şi agenţi ai poliţiei de frontieră.

Astfel:

Pe acelaşi subiect

- a fost dispusă măsura reţinerii faţă de opt persoane (patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni şi patru agenţi de poliţie în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Borş)

- a fost dispusă măsura controlului judiciar faţă de 15 persoane (cinci agenţi de poliţie în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi - Sculeni, un agent de poliţie în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea, doi agenţi de poliţie în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albiţa,  doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea şi un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca).

În sarcina celor 23 de inculpaţi a fost reţinută comiterea unor infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă, comise în formă simplă şi continuată.

 "În perioada 2021-2022, inculpaţii menţionaţi mai sus, lucrători vamali şi poliţişti de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins şi primit sume de bani cuprinse între 20 şi 250 euro, de la persoane care efectuau activităţi de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în ţări ale Uniunii Europene şi invers", a precizat DNA.

Potrivit procurorilor, în schimbul banilor primiţi cu titlu de mită, inculpaţii şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor şi/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispoziţiilor referitoare la transportul anumitor cantităţi de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de şedere în Uniunea Europeană de către cetăţeni extra-comunitari. Miercuri, opt dintre inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Permisul auto, valabil 15 ani în loc de 10. Sunteţi de acord cu proiectul?

Observator » Justitie » Corupţie la graniţele României: 4 vameşi şi 4 poliţişti de frontieră, reţinuţi de DNA. Alte 15 persoane, sub control judiciar