Antena LIVE
Video

9 mai, Ziua Europei. Ce reprezintă această zi şi cum este sărbătorită

Astăzi, 9 Mai, este sărbătorită Ziua Europei, zi în care este celebrată unitatea şi înţelegerea. Data marchează evenimentul istoric din 9 mai 1950 în care a fost semnată Declaraţia Schuman, după numele ministrului francez al Afacerilor Externe de la acea vreme, Robert Schuman, cel care a propus creearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului. 

De la 09.05.2023, 08:02

Astfel, de Ziua Europei, pe 9 mai, ţările europene încercau reconstrucţia printr-un efort comun după cel de-Al Doilea Război Mondial. Declaraţia Schuman este considerată certificatul de naştere al Uniunii Europene. Prin urmare, în 1950, apărea o nouă formă de organizare a Europei, care a precedat Uniunea Europeană. 

De ce sărbătorim Ziua Europei pe 9 mai 2023

În fiecare an, la 9 mai, este sărbătorită Ziua Europei, o zi dedicată păcii şi unităţii în Europa. În urmă cu 73 de ani, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei.

Ideea privind marcarea unei Zile a Europei a fost introdusă de Consiliul Europei în 1964. Comunităţile Europene au luat decizia, în 1985, de a institui această zi la data de 9 mai. La 9 mai 2023, Ziua Europei îi va reuni pe cetăţeni pentru a afla mai multe despre modul în care UE sprijină pacea, securitatea şi democraţia prin atitudinea sa fermă în faţa războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi a altor conflicte din întreaga lume. 

Pe acelaşi subiect

Ce este declaraţia Schuman

În cadrul unui discurs susţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei. 

Schuman a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare. Schuman avea să prezinte ideea lui Jean Monnet de a face războiul imposibil.

Propunerea lui Robert Schuman, cunoscută sub numele de "Declaraţia Schuman", este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. La 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.

Acestui amplu proiect i s-au alăturat, de-a lungul timpului, încă 22 de state europene: Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria (2004), Bulgaria şi România (2007) şi Croaţia (2013), ceea ce a dus la crearea unei imense pieţe unice (denumită şi piaţa internă). La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană.

Comunitatea Economică Europeană (CEE) a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene.

Ce evenimente au loc de Ziua Europei în 2023

În toate cele 27 de state membre ale UE şi în întreaga lume, instituţiile UE vor sărbători Ziua Europei printr-o serie de activităţi. Sunt planificate diverse acţiuni pentru a marca ziua, cum ar fi activităţi de divertisment şi jocuri de întrebări, festivaluri, activităţi sportive, evenimente şi dezbateri culturale, dar şi activităţi de vizibilitate şi campanii pe platformele de comunicare socială. În plus, există şi tradiţia ca instituţiile Uniunii Europene să îşi deschidă porţile pentru public în această zi cu adevărat specială. 

Între numeroasele evenimente organizate la noi în ţară cu prilejul Zilei Europei, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, se află Festivalul Filmului European 2023 organizat la Timişoara - Capitala Europeană a Culturii -, care începe chiar pe 9 mai şi care va fi marcat printr-o Gală specială. 

De asemenea, anul acesta, Ziua Europei va pune un accent special pe Anul european al competenţelor 2023, care va debuta tot la 9 mai.

Ursula von der Leyen va merge de Ziua Europei în Ucraina

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, se va deplasa marţi la Kiev, pentru o întrevedere cu preşedintele Volodimir Zelenski, informează cotidianul Le Monde. "Preşedintele Comisiei Europene va reafirma susţinerea fermă a Uniunii Europene pentru Ucraina cu ocazia Zilei Europei", a declarat luni un purtător de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene.

Aceasta va fi a cincea vizită efectuată de Ursula von der Leyen în Ucraina de la începerea invaziei militare ruse. Comisia Europeană nu a furnizat detalii despre obiectivele vizitei.

Ți-a plăcut acest articol?

9 mai ziua europei evenimente 9 mai ziua europei declaratia schuman al doilea razboi mondial uniunea europeana
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024