Antena Meniu Search
x

Zelenski îi mai dă o lovitură lui Putin: Ucraina va sărbători pe 9 mai Ziua Europei. "Rusia va fi învinsă"

Rusia va fi învinsă la fel cum a fost învins nazismul în 1945, a promis Volodimir Zelenski cu ocazia zilei de 8 mai, când Uniunea Europeană celebrează victoria aliaţilor asupra Germaniei naziste şi sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ucraina va sărbători începând de marţi Ziua Europei în fiecare 9 mai. Se va alinia astfel ţărilor din UE şi se va îndepărta de tradiţia sovietică pe care până acum o împărtăşea cu Rusia de a marca victoria asupra nazismului la 9 mai, eveniment istoric pe care îl va sărbători de acum încolo pe 8 mai.

de Redactia Observator

la 08.05.2023, 14:04

Vezi și

Într-un discurs adresat naţiunii, Zelenski a declarat că Ucraina va sărbători de acum încolo în fiecare 9 mai "unitatea istorică" a Europei şi a "tuturor europenilor care au învins nazismul şi vor învinge ruscismul", termen acceptat de Parlamentul ucrainean pentru a identifica ideologia imperialistă rusă.

Zelenski: Rusia va fi învinsă la fel cum a fost învins nazismul în 1945

"Tot vechiul rău pe care Rusia modernă îl aduce înapoi va fi învins în acelaşi mod cum a fost învins nazismul", a declarat Zelenski într-un discurs publicat pe reţelele sociale, la scurt timp după un nou atac rus de mare amploare asupra Kievului, în timpul căruia armata susţine că peste 30 de drone kamikaze au fost doborâte deasupra capitalei ucrainene.

"Le fel cum am distrus împreună răul atunci, vom distruge împreună un rău similar acum", a continuat Zelenski, adăugând că "acest rău, chiar dacă este azi diferit, are acelaşi scop: aservirea sau distrugerea".

Pe acelaşi subiect

Acest discurs al lui Zelenski are loc cu ocazia festivităţilor mondiale de 8 mai şi cu o zi înainte de o mare paradă militară la Moscova, menită să trezească sentimentul patriotic rus şi la care va participa şi Vladimir Putin. "Vom învinge!", a promis Volodimir Zelenski în acest discurs înregistrat în faţa unui impozant complex în memoria celui de-Al Doilea Război Mondial, care se înalţă lângă fluviul Nipru, la Kiev.

"Nu vom uita niciodată contribuţia poporului ucrainean la victoria asupra nazismului", a declarat Zelenski. "Şi nu vom permite nimănui să mintă spunând că victoria în acest război ar fi putut avea loc fără participarea unei alte ţări sau a unui alt popor", a afirmat liderul ucrainean.

Zelenski a acuzat Moscova că a opus "idealurilor" democratice "agresiunea şi anexarea, ocupaţia şi deportările, masacrul şi tortura, bombardarea oraşelor şi incendierea satelor""Nu vom pierde ce am câştigat, vom recupera tot ce a fost capturat de inamic", a mai dat asigurări Zelenski în acest discurs de circa zece minute.

Ucraina susţine că şi-a încheiat pregătirile pentru o contraofensivă de amploare în scopul eliberării teritoriilor ocupate de Rusia în est şi în sud, inclusiv în Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014. În ultimele zile, atacurile cu drone ucrainene şi ruse s-au intensificat, semn, potrivit observatorilor, al iminenţei acestui asalt al Kievului.

De acum înainte, Ucraina va sărbători pe 9 mai Ziua Europei

"Am decis să stabilesc ca Ziua Europei să fie sărbătorită în Ucraina în fiecare an pe 9 mai, împreună cu ţările Uniunii Europene", se menţionează într-un decret semnat luni de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de agenţia naţională de presă ucraineană, Ukrinform.

Încă din epoca Uniunii Sovietice, Ucraina şi Rusia au sărbătorit ziua de 9 mai ca Ziua Victoriei asupra nazismului, cu scopul să marcheze capitularea Germaniei naziste în faţa sovieticilor la 9 mai 1945. Această dată a devenit una dintre cele mai importante din calendarul naţionalismului rus, motiv pentru care Zelenski a cerut luni Parlamentului să declare ziua de 8 mai - ziua în care a devenit efectivă capitularea necondiţionată a naziştilor - drept Ziua Victoriei împotriva nazismului, urmând exemplul celorlalte state ale Europei.

Ţările UE sărbătoresc Ziua Victoriei asupra nazismului pe 8 mai, aminteşte EFE. Această schimbare a datelor în calendarul sărbătorilor oficiale din Ucraina se înscrie în eforturile autorităţilor ţării de a deveni parte a spaţiului democratic european şi de a se îndepărta de orbita rusă în care continuă să trăiască multe alte foste republici sovietice, comentează agenţia de presă spaniolă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Zelenski îi mai dă o lovitură lui Putin: Ucraina va sărbători pe 9 mai Ziua Europei. "Rusia va fi învinsă"