Aeroporturile şi trenurile sunt pline în prag de Crăciun. Forfotă mare este şi la cumpărături: "Ne trebuie cadouri multe pentru toată familia"
Oraşele s-au golit, iar şoselele, aeroporturile şi trenurile s-au aglomerat. Românii care au plecat în vacanţa de Crăciun sau la rude au pierdut ore întregi în aglomeraţia de pe drum. La ieşirea din ţară, cozile de maşini se întindeau pe cinci kilometri. Greu de înaintat a fost şi pe Valea Prahovei, dar acolo, turiştii măcar ştiau ce îi aşteaptă.
De Redactia Observator la 23.12.2022, 20:00Coloanele de maşini au început să se lungească pe Valea Prahovei înainte de prânz. La Comarnic, jumătatea drumului dintre Bucureşti şi Braşov, timpul parcă s-a oprit pe loc. Turiştii s-au resemnat.
Pasager: E ceva normal la noi în România, foarte normal.
Cu gândul la petrecerea care va urma de Crăciun, unii nu s-au supărat pentru întârziere.
Şofer: Mergem să ne distrăm, să ne simţim bine. Cu astea ne-am învăţat de 30 de ani.
- Ce pârtii de schi sunt deschise de Crăciun. Stratul de zăpadă artificială măsoară 30 de centimetri
- La datorie în preajma Crăciunului: Polițiștii i-au luat locul lui Moș Crăciun și le-au dus daruri copiilor...
- "Somonul roșu", vedeta de pe masa de Crăciun. Carnea de mangalița este din nou la mare căutare
Cine nu a plecat la prima oră din Bucureşti spre Valea Prahovei, a ajuns pe întuneric.
Claudiu Loghin, reporter Observator: Cele mai mari probleme sunt aici pe DN1 în zona staţiunii Buşteni. Locul în care sintagma bară la bară a devenit de mult timp o obişnuinţă.
Şofer: În zile din astea de sărbători, de la ieşirea din Sinaia şi până aici, am făcut două ore jumate.
Cine a plecat cu trenul a avut mai mult noroc. Cea mai mare întârziere de azi de la CFR este mai mică decât aşteptarea pe DN1 la Comarnic.
Pasageră: Prefer transportul în comun şi trenul. Mi se pare mai uşor pentru mine, pentru că mă stresează foarte mult traficul.
Pasageră: Mă duc acasă la părinţi, la frate. În Suceava. 6 ore cu trenul. Este mai comod şi mai sigur pentru mine.
A fost forfotă mare şi în aeroporturi
A fost forfotă mare şi în aeroporturi. Vacanţa de sărbători aşteptată un an întreg va fi petrecută cu cei dragi, pe care multe familii i-au văzut în ultima vreme doar prin apeluri video.
Femeie: În Germania, Stuttgart. Sunt rezervate de mult timp biletele, din octombrie. Să vedem băiatul, din septembrie nu l-am văzut.
Cine nu a aşteptat la cozile de pe şosele sau aeroporturi, a pierdut timp la rând la magazine. Marea grijă a fost întâlnirea cu Moş Crăciun: cadourile pentru cei dragi.
Cum va fi vremea de Crăciun
Cu toate pregătirile făcut, o singură grijă mai avem. Ninge sau nu.
Ioana Scărlătescu, reporter Observator: În Capitală, în ziua de Ajun vor avea vreme mohorâtă şi s-ar putea să plouă, în timp ce de Crăciun vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit. Temperaturile ar putea urca chiar şi până la 16 grade prin sud-vestul ţării. Pe la munte din loc în loc va ploua în ambele zile, iar la altitudini mari vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Nici de Revelion nu avem mai multe şanse să vedem zăpada. Temperaturile de la trecerea dintre ani şi din prima zi a lui 2023 se anunţă peste cele obişnuite. Maximele vor ajunge la 13 grade Celsius în vest şi sud-est.